Убиваме свободно време със скъпо Lego

Социалното дистанциране и упоритото стоене вкъщи най-вероятно са най-добрия начин да се борим с пандемията, но не и със скуката. Затова прибягваме до още една мярка за разсейване, която да ни стимулира не дигитално и визуално, а аналогово и тактилно. Казано по друг начин, припомняме детското си хоби да сглобяваме Lego. И да, спокойно – датската компания не прави само детски конструктори и има достатъчно забавни, сложни и изненадващо скъпи предложения и за по-големи момчета.

ЗА СТРОИТЕЛНИ ПРЕДПРИЕМАЧИ: Макар на пръв поглед да изглежда лесен, най-високият кран за пресечен терен на Lego Technic (540 лева) съдържа 4057 отделни части и четириколесно регулируемо управление, което позволява да виждате движението на буталата и вентилаторът на V8 агрегата по време на маневриране. Истинската забава започва при спускането на стабилизиращите крака и активирането на множеството лесни за контролиране моторизирани фунции на самата еднометрова стрела. От същия конструктор може да създадете и мобилна пилотонабивачка, каквото и да е това.

ЗА ФЕНОВЕТЕ НА СТАРИТЕ МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ: Преди да се засилите към ужасно сложната и много скъпа Звезда на смъртта, потренирайте с 1351-те елемента на Хилядолетният сокол (360 лева), вървящ в комплект с въоръжени минифигурки на Finn, Chewbacca, C-3PO, Lando Calrissian, Boolio, R2-D2 и D-O, въртящи се оръдейни кули отгоре и отдолу, две пружинни оръдия, спускаща се рампа и отваряща се кабина с място. Вътрешността също е внимателно конструирана с товарна зона с два контейнера, навигационен компютър с въртящ се стол, диван и маса с холографска игра Dejarik, кухня, нар, скрито отделение за контрабанда и хипердрайв с инструменти за ремонт. Уха – легендарният корелиански транспортен кораб е готов за ролеви игри.

ЗА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЖП ПРЕВОЗИ: Как да не посегнем към този товарен влак (439 лева) с достатъчно релси и общо 1226 части, които да запълнят ЖП инфраструктурата в Lego City. Има си и мотокар за товарене на контейнери и кран за влакове, а самият локомотив е моторизиран, така че да си пердаши с десет различни скорости по затвореното трасе.

ЗА СОБСТВЕНИЦИ НА АВТОКЪЩИ: Ако имате навик да сглобявате автомобили от Lego, трябва да намерите и с какво да ги пренасяте от хола в детската стая и обратно. Реалистичният автовоз (337 лева) с подвижно ремарке е оцветен в класическа цветова схема в червено, сиво и черно с детайлни стикери и разполага с много автентични функции – платформите за автомобили и задната рампа се спускат и повдигат, колите се заключват в позиция за безопасен транспорт, а кабината се накланя за достъп до детайлния V6 двигател с движещи се бутала. В комплекта има и синя спортна кола с работещ волан и V8 двигател.

ЗА ПОЧИТАТЕЛИТЕ НА GT ШАМПИОНАТА: Умаленият модел на Porsche 911 RSR (337 лева) от 1580 елемента е разработен в партньорство с немския автопроизводител, за да наподобява максимално на външен вид и легендарни контури на една от най-известните коли в GT шампионата. Екстериорните детайли включват задно крило с основа лебедова шия, разширен заден дифузьор и специални странични огледала за аеродинамичната ефективност. Купето също е пълно с реалистични детайли, включително радарен екран, работеща кормилна уредба, система на пожарогасител и дори карта на пистата на състезанието на Laguna Seca, отпечатана върху вратата на водача. Има и видим, работещ диференциал, независимо окачване и шестцилиндров боксерен двигател с движещи се бутала, разположени пред задния мост. Да продължаваме ли с черните джанти със спици, реалистични предни и задни фарове и автентична схема в бял, червен и черен цвят?

ЗА АРХИТЕКТИ: 55-сантиметровият Емпайър Стейт Билдинг (228 лева) с масивна основа (20 х 12 см) от плочки в комплект с жълти таксита и декоративна табелка улавя внушителната симетрична архитектура на сградата – от четирите фасади с носещи стени до кулата-антена в ар деко стил. Книжката към комплекта съдържа информация за проектанта, архитектурата и строежа на сградата, както и исторически факти за Емпайър Стейт Билдинг и неговото наследство.

ЗА ФЕНОВЕТЕ НА МАНДАЛОРЧЕТО: Цялата вселенска мъдрост на вековете в 1771 тухлички. Може да е от пластмаса, но учителят Yода (228 лева) движи глава, вежди и пръсти на ръцете и краката, за да заеме идеалната поза на джедай. Височината също е внушителна – 41 сантиметра барабар със зеления светлинен меч.