The Varna Edition: Буна променя града с визуално изкуство

Георги Янков, Еxist, инсталация от неон върху метал от изложбата Exit / Exist на One Gallery, която гостува на варненския хотел Campus 90 на бул. Цар Освободител 90 © One Gallery

Културният живот във Варна е хронично болен от скъпи полети, липса на (готова) магистрала и бавни влакове. Спящият потенциал на града обаче е очевиден: активностите на готините местни агенти, завръщащи се експати и чуждестранни студенти по медицина, паралелно със случващото се в атрактивното пространство ReBonkers, постоянно увеличаващите се интересни барове и клубове и опитите на сдружение Таляна да възроди стария артистичен квартал по подобие на пловдивския Капан са достойно за адмирации.

Последната амбициозна стъпка, пардон, вълна в правилната посока е Буна – децентрализиран форум за съвременно визуално изкуство, който се опитва да раздвижи културния живот в града ала пловдивската НОЩ с дърпане на съдържание, събития и герои към морето. Говорим за съвсем буквален трансфер. Първото издание на Буна кани галерии и артисти от Варна (Кокимото убер алес), Велико Търново (симпатичните хора зад Там), Пловдив (Сариева, Вачева и Brezounek) и София (почти всички независими галерии, за които се сещате) на гости във Варна за седмица, за да се поразкършат в ReBonkers и останалите парти локации и да им хареса достатъчно, че да върнат и догодина.

Организатори са трите велики жени, които движат ReBonkers и Таляна: социалният антрополог, куратор и културен експерт Ралица Герасимова, която се мести от София във Варна по време на пандемията; съвременният артист и куратор София Димова, която се дипломира в Нидерландия и присъства често при нас покрай непрекъснатото вършеене между София и Варна за свои и чужди изложби; и Калина Жечева, която движи връзките с обществеността и социални дейности на Таляна.

Нора Ампова, Mineral Touch, 2022, живописно платно от серията Pools of Mind на Нора Ампова, която гостува с изложбата Времеви портали на варненската арт галерия Ларго на ул. Хан Крум 8 © Little Bird Place

Трите сглобяват програма от 29 изложби и намеси в градска среда, сред които стара сграда, опакована с кашони от Александър Вълчев с послание към опазването на културното наследство, акция за топъл обяд срещу рисунка, пърформънс в басейн и интерактивна светлинна инсталация в Таляна. В пилотното издание на фестивала участват над 30 организации, галерии и артистични колективи: общо над стотина съвременни артисти в общо 62 събития, дискусии, лекции и други в рамките на пет дни основно в творческия квартал на Варна, но и в партньорстките пространства като градската галерия Борис Георгиев, ReBonkеrs и стъкления куб на БНР Варна.

Както вече споменахме, софийският трансфер е най-голям. В програмата на фестивала си личат познати имена като Æther, Depot, Doma, Gallery Gallery, Синтезис, Little Bird Place, +359, Swimming Pool, Аросита, One Gallery, Структура, ИСИ-София, КО-ОП, Поста, Студио Белка и други. Имаме изложби на Жанина Маринова, Нора Ампова, Страхил Пенев, Мартина Вачева, Mitch Brezounek, Наталия Йорданова, намеси в градска среда на Владимир Иванов и София Димова и много други.

Целта на организаторите е да променят картината в градската среда на морската столица, създавайки кошер от динамично културно съдържание, но и с мисъл за облагородяване на всяка една закътана уличка и градинка в Таляна. Защото буните разбиват вълните и променят брега. А дано!

Иван Костолов, живописно платно от изложбата Exit / Exist на One Gallery, която гостува на варненския хотел Campus 90 на бул. Цар Освободител 90 © One Gallery

Буна е в Таляна (Варна) до 28 май. Пълната програма с карта на всички събития и локации е тук. Повече информация за форума има тук и тук.