ПЛЕЙЛИСТ: Любимата музика на Niandraz (преди да свири с Gents)

Издигам се в яма, но тя е за двама, пее Niandraz в едноименната песен от дебютния си албум Сумрак, смесица от ембиънт и дроун, едва долови трип-хоп влияния и силно меланхолични вокали, които неочаквано минават и в рап речитативи. Попадаме на нея покрай горещата препоръка на Светльо Тодоров, който познава добре несподелената ни любов към Zola Jesus и дори я е ангажирал (бг девойката, не Zola) да подгрява датското синт-поп дуо Gents тази събота.

Niandraz всъщност е полуанонимен проект на близо петилетка, който започва да изплува по-често на живо едва през последните две. Родното име на изпълнителката и композиторка на Сумрак не стои до проекта в очевиден опит за дистанция между личното и музикалното. Включването на Niandraz в поредната обща вечеринка на Indioteque и Аларма Пънк Джаз за 2023 (след Alex Zhang Hungtai и The Soft Moon) e своеобразно допълване: ако тя прави мрачна музика с потенциал за експлозивни завои, то Gents са откровен синт-поп в традицията на Pet Shop Boys и OMD и духа на експеримента (последният им албум Music for the Modern Office е изцяло инструментален).

Boyscout любопитството към личността зад псевдонима получава и подобаващ отговор: едночасов Spotify плейлист с разностранните влияния на Niandraz и това, което слуша в момента: от Portishead (със Scorn, алтернативна версия на Glory Box, която надделява над оригинала) и новия Depeche Mode, през пост-метъла на Oathbreaker до десетминутната Humanity Gone на Gesaffelstein.

Селекцията на Niandraz е екстра възможност за запознанство и с други нови имена от българския ъндърграунд като дарк поп дуото Ksalba. Доскоро не ги бях чувала. Проектът включва авторска музика на български и английски, както и някои кавъри, облечени в собствен звук. Когато слушах Public Memory за първи път си казах, че бих искала тази музика да бъде моя. Има нещо от мен в нея. Ако харесате Butcher, препоръчавам целия албум Ripped Apparition. Финалът е за Only You на Unkle – песен, към която се връщам редовно, от онези, които слушам веднъж, след което си казвам стига толкова и спирам.

Niandraz подгрява Gents на 3 юни (събота) в Singles (пл. България 1, НДК, вход А4) след 20:00. Билетите струват 20 лева в EpayGo и 25 лева в деня на концерта. Иначе може да я намерите и в Bandcamp и Instagram. Освен на концерта тази събота, Niandraz е и на Vola Open Air (21-13 юли) и Wrong Fest (НДК, 14-17 септември).