СЕЛЕКЦИЯ: 70-арски плажни чадъри с ресни за долче вита

Помните ли плажните чадъри на Business & Pleasure, които хвалихме покрай способността им да превръщат всеки плаж в 70-арска Slim Aarons-ова долче вита с едно поклащане на дългите си ресни? Е, две години по-късно все още мислим за тях и добавяме някои достъпни алтернативи от местни и чужди търговци с ясната идея, че въпросните ресни нямат някаква практична функция и са предимно красив дизайн.

И то какъв – от онези, способни да телепортират в безгрижното минало със зноен филтър на спомена, докато се хипнотизираме от ритмичното движение на памучните реснички при всеки полъх на вятъра. Това последното всъщност може да е доста полезно, ако имате склонност да забравяте необезопасени топки, дюшеци и други плажни пособия. Малко преди да се засилим със сгъваеми столове, хладилни чанти и подходящата слънцезащита към някой самотен плажов, ето какво намерихме:

Yppenbjerg (100 лева) се продава в един цвят (бежов) и два различни десена (на жълти или зелени точки) с диаметър на горната част от 200 сантиметра след разпъване, което би трябвало да осигури достатъчна сянка за двойка с 98% блокиране на UV лъчите. Ретро дизайнът се дължи на елегантния прът от лакирана FSC® твърда букова дървесина и спици от сладък кестен (без майтап). Jysk предлага и двойно по-евтиния Stenstrup (55 лева) със стоманен прът и цветен блок от сиво платнище и бели ресни.

Джеси (315 лева) има неустановен (гръцки) произход, дървен прът и рамка с осем спици, двоен скрипец, бежово платнище и ресни от макраме, което го прави една идея по-хипи на външен вид. GranDecor предлага и по-достъпен (бежов) вариант на име Мика (56 лева).

Истинската луксозна психеделия обаче се случва при Съни (752 лева) заради масивната шапка от ръчноплетено макраме (в зелено, бежово, розово или черно), оребрението от бамбук и основата от масивно тиково дърво – един от най-популярните видове твърда дървесина, издръжлива на всякакви атмосферни условия. Ярките цветове и атрактивният хипи дизайн вкарват сериозен характер не не само на плажа, но и в градината. Моментално си го представяме начело на развеселен керван от хубави хора с приповдигнато настроение и оскъдно облекло.

Освен красиво изработено от най-добрите материали, синьото ретро райе (598 лева) на Business & Pleasure е и доста функционално – създадено за брега сутрин и готово да се премести следобед на верандата.

Sun Ray (578 лева) е скъп, но абсолютно съвършен – семпъл, топъл, класически и подходящ за всеки плаж, градина, веранда и където и да било. Австралийската компания Sunday Supply Co. улеснява избора не само с вечен дизайн, но и с много добре измислен сгъваем механизъм от алуминиева сплав и прът от масивна дървесина, който държи горната раирана част с бели памучни ресни.

Същото важи и за Golden Beach (578 лева), който се разписва срещу същите характеристики като своя раиран брат по-горе, но разчита на плътно платнище в тон златни пясъци.