Mirage #6 е паралелна вселена от носталгия и хедонизъм

Никой не иска, нито очаква Mirage да изневери на своето ДНК от знойна еротика, носталгичен хедонизъм и позитивна попкултура. Дори напротив, дебелият журнал на Frank Rocholl и Henrik Purienne продължава да е от малкото независими и неподвластни на времето списания, които телепортират безотказно в слънчеви истории за красиви преживявания от едно (не)далечно минало и любопитно настояще.

Но вместо да се поддава на изкушението да скочи в метавселената и технологичното бъдеще, шестият брой на Mirage предпочита да си е все така аналогов и да ни вкара в Univers Parallèle – паралелна вселена от естествени и непринудено голи красавици без шанс за Ергенът, знакова архитектура и интериори, кратки и илюстрирани коментари за попкултурни феномени, изкуство и дизайн от миналото, шеметни ралита и автомобили и други.

Без да прилича на Instagram папка или Pinterest дъска с фотографска асорти колекция от иконичен 60-арски и 70-арски хедонизъм, шестият брой на Mirage е микрокосмос от допълващи се идеи, тактилни гледки и епохи, облегнати на аналоговата идея за естествената красота, разлики и лунички, оформящи един откровено идeалистичен, образователен и провокативен свят.

Rocholl и Purienne признават чистосърдечно, че реално няма нужда да вдъхновяват или създават нов начин на разбиране, мислене и живот. Трябва само да опознаем нещата, които публикуват, за да ги обикнем, защото алтернативната вселена е възможна само в съзнанието и чрез естетическата визия на индивидуалиста. Резултатът е ясен само за него и най-близкото му обкръжение – свят, в който самотата е лукс.

Окей с проникновената философия, но какво има вътре освен половин дузина сесии на Purienne с докоснати от слънцето красавици? Още такива от Kate Bellm, Bryan Liston, Theo Gosselin, Sophie van der Perre и Seb Zanella, а също и островни интериори, търговски бюра на авиокомпании, почит за патриарха на френската актова фотография Lucien Clergue, добри думи за Françoise Hardy, Якудза, японският архитектурен великан Kenzō Tange и още напоително привлекателни неща за отвличане от злободневието.

Mirage (412 страници, твърди корици, самиздат) струва 158 лева тук и в Mendo.