СЕЛЕКЦИЯ: Бомбърът МА-1 на Alpha Industries и Highsnobiety

Едва ли в съвременната мода съществува нещо по-изтъркано, меркантилно и нерядко скучно от словосъчетанието модна колаборация. Там някъде често се класират и лимитираните колекции на по-малко и по-известни медии като Highsnobiety – популярният лайфстайл журнал за (улична) мода, който извървява пътя от независим блог до глобална компания с половин дузина офиси по цял свят за по-малко от двайсетина години и вече е собственост на онлайн гиганта Zalando.

Последното е и една от причините Highsnobiety все повече да залага на къси колекции и кобрандиране с любимите си ресторанти, барове, модни марки и всевъзможни други етикети на добрия вкус и стил. Списъкът е прекален дълъг и често обновяван, за да го изреждаме подробно, но така или иначе не знаем кога и ние самите ще тръгнем (ако някога) по подобен път, затова нямаме нищо против да споделим добрите примери от този предсказуем брак по сметка.

Когато решава да обнови познатия и обичан бомбър MA-1 на Alpha Industries, високата снобария залага на трансформация от вездесъща и достъпна икона за мнозина субкултури в по-луксозен и скъп модел за колекционери. Познатият издръжлив полиестер е заменен от висококачествена (овча) кожа напа, която прави бомбъра да изглежда не само по-тежък, но и по-широк като кройка.

Подчертаното рафиниране на американските армейски корени се случва с използването на светлозелена сатенена подплата, която присъства в оригиналния модел от първата половина на ХХ век, преди да бъде заменена от легендарното оранжево за по-лесно откриване на свалени бойни пилоти.

Всичко останало по познатия силует си е същото като в пилотските бомбъри от основната линия на Alpha Industries с изключения на значително по-обемната форма и изцяло черните ципове и тик-так копчета. Дизайнерите на Highsnobiety си признават чистосърдечно, че цялата идея е да представят една по-модна и висока (в преносен смисъл) версия на стандартния модел, постигнато с възможно най-меката, гладка и лъскава кожа така, че да напомня на старите Alpha-и от 90-те.

Предвид цената ($975 от Alpha Industries или Hignsnobiety), хубавото бомбърче е предназначено за инвестиционна луксозна покупка, която ще се задържи в гардероба в продължение на десетилетия. Дизайнът с тежкарски отпуснат силует ала официалната униформа на магураджия, неприятен гангстер или заможен тираджия обаче е един път.