My Year of Dicks: гледайте хитовата анимация безплатно

Макар да шества активно по фестивали още от миналогодишния SXSW насам, My Year of Dicks избухва като супернова едва преди седмица. И да, както може да се досетите, името на късометражната анимация има основна заслуга.

Най-голямата смешка от обявяването на тазгодишните Оскарови номинации е именно начинът, по който Riz Ahmed се разсмива от провокативното заглавие на филма, подпалва цялата зала, а ководещата Allison Williams покрива триумфално шегата с бисера Без коментар. Смехът в залата бързо отеква онлайн и така освен с номинация за най-добър късометражен анимационен филм, My Year of Dicks се сдобива и с огромен интерес и шум към своята история (а оттам и някой друг глас в гласуването за победител, няма начин).

25-минутното късо филмче на исландската режисьорка Sara Gunnarsdóttir и сценаристката Pamela Ribon (Моана, Ралф разбива интернета) разказва за 15-годишно момиче, което се опитва да загуби своята девственост в Хюстън. Сюжетът на My Year of Dicks всъщност е адаптирам от Ribon-овите мемоари Notes to Boys (And Other Things I Shouldn’t Share in Public) от 2014, вдъхновени от нейния личен опит със съзряването в началото на 90-те.

Разделен на пет отделни глави и събран динамично в разнообразни жанрове от вампирска сага и аниме до класически хорър, филмът е любопитен и с решението на Ribbon да използва цитати от истински писма и домашни видеоклипове на самата себе си като тийнейджър в монтажа, а и на роднини в актьорския състав на късометражката.

Но освен готина шега от номинациите, My Year of Dicks e трогателно лична история за неловките моменти във всяко юношество. Макар фалическото заглавие да описва директно тематиката, Филмчето на Gunnarsdóttir и Ribon всъщност е по-близо не до натурализма, а до зрелите и смислени филми за порастването със своята емоционална и чувствителна тийн история за момиче, което се колебае между твърдото решение да прави секс и осъзнаването как отварящите се възможности за последното не са много добри. Убедете се сами:

My Year of Dicks може да се гледа безплатно във Vimeo до Оскарите ето тук. Повече за филма има тук.