РЕВЮ: 100% Galcher, цял, ремастериран и на плоча за пръв път

Близо десетилетие след своя дебют, 100% Galcher си остава рядко срещана история на успеха. Миксът на Galcher Lustwerk е постоянно имитиран (Channel Tres), неимоверно влиятелен (Mall Grab и Yaeji), но и приятно изненадващ с начина, по който се появява от нищото и разчиства пътя на щатския диджей и продуцент към следващите му албуми, EP-та и велики парчета като I Had To Slow It Down.

Най-добрият микс на 2013 според Resident Advisor и Juno не е обикновена смесена касетка, а внимателно полиран и неустоим ъндърграунд хаус, създаден не за рейв, а за нощни тегели с колата от дома до клуба и обратно. 100% Galcher e 200% оригинален (в пряк и преносен смисъл), защото се появява от сякаш от въздуха с дузина авторски, непознати до момента и дяволски добри парчета от сравнително неизвестен младеж със странно име, дръзнал да рапира проникновения за наркотици и градски живот със своя баритон върху дийп хаус бийт.

Lustwerk всъщност е син на американския Среден Запад, който расте в Кливланд и се забавлява с безкраен презапис върху касетките на своите родители, композиране на лупове на домашния компютър и дизайн за обложките на изпечените дискове. В гимназията Galcher (който предпочита да не разкрива истинското си име) напредва с Ableton Live и попива съдържанието на музикалните списания в местния магазин. Купувах всяка препоръка от блоговете и тези на продавачите. Дисковете си стояха в оригиналните опаковки, винаги имах голямо количество от винили на пода. Срамувах се прекалено много да слушам нещо преди да съм си го купил.

В колежа Galcher вече свири в нойз банди и търси своето място в самобитната сцена на Провидънс през Myspace, преди да започне да диджейства по барове в работни дни. Именно тези вечеринки го срещат с Young Male и DJ Richard, който по-късно основават White Material Records и предлагат третото му издание да бъде именно дебюта на Galcher Lustwerk – прякор, произлизащ от интернет CAPTCHA. 2012 вече е в Ню Йорк, за да се занимава професионално с графичен дизайн, но офис кулктурата го отблъсква бързо и Galcher набляга на партитата в мазета и долнопробни караоке барове в Манхатън. Този начин на живот го подтиква да си направи домашно студио с дръм машина Dave Smith Tempest, синтезатор Waldorf Blofeld и касетен дек TEAC.

Първите проби отиват директно Soundcloud, чиито коментари и съобщенията позволяват моментна обратна връзка. И не само: едно от личните съобщение в платформата е покана от Matthew Kent да включи микс na Галцхер в серията Blowing Up The Workshop. Неговата директност и моето тогавашно желание да се възпокзвам от предложението ме накараха да скоча и да довърша един малък микстейп като рап касетките от DatPiff.

За по-малко от половин година, 100% Gаlcher се превръща във феномен, който стига далеч. Едночасовият електронен оргазъм на Lustwerk стигa до Топ 10 в годишната музикална класация на Fаct Magazine и личния топ на влиятелния журналист Philip Sherburne за Spin. Макар отделни тракове като Parlay, Put On и I Neva Seen да се появяват в лимитирани EP-та през годините, болшинството от микса на Lustwerk така и не вижда бял свят.

Основната причина е, че Lustwerk успява да изпържи лаптопа си и да затрие половината парчета. Оригиналният микс пък така и не е мастериран, но в края на 2022, за да отбележи десетата годишнина от техния запис, Galcher успява да спаси всичките петнайсет трака от повредените хардискове и да събере техните пълни и немиксирани версии за пръв път на едно място в ремастерирана двойна плоча за Ghostly International.

Възможността да чуем това знаково издание на Galcher в неговата цялост доказва, че не е някакъв малък микс, а цял албум с красиви интерлюдии (под името Stem) и хипнотични хаус химни (Fifty, Parlay), подчинени на дискретната атмосфера от медитативен Среден Запад и самотата на нощния живот – пълен с идеи и завладяващи интимни сцени, които се вият между споменатите нощни разходки и малките клубове с приглушена светлина. А да, да не забравяме и умелия разказвач с неговите потентни едностишия One minute I’m on/ Next minute I’m gone. 100% Galcher е голямо приключение за всички фенове на Theo Parrish, Moodymann и Omar-S. 5/5

Слушай в SPOTIFY/ Купи от APPLE MUSIC, BANDCAMP или на винил от Ghostly или вашия предпочитан търговец на плочи

Всеки албум е независим избор на нашите редактори. Ако поръчате през Apple Music, можем да получим малка партньорска комисионна.