Romain Dumas тормози Porsche 911 на вулкан в Чили

За да може всяко Porsche 911 да бъде по-добро от своя предшественик вече близо 60 години, инженерите на немската компания не си поплюват. Вместо само да въртят скоростни обиколки на Нюрбургринг, всяко следващо Porsche е изпитвано до до предела на своите възможности както на писта, така и на открит път.

Но подобно на сафари Porsche-тата за рали шампионати, в момента една уникална двойка експериментални спортни 911-ки се тестват на коварно място без пътища, но с неприятно разреден въздух и брутални минусови температури, способни да погубят дори най-упоритите растения.

Екипът на автомобилния състезател по издръжливост и приключенец Romain Dumas e решен да изследва границите на 911 в пустите и стръмни склонове на чилийския Охос дел Саладо, най-високият вулкан в света. Освен да го катерят смело през каманяк, преспи и лед до доскоро невъзможната за автомобила надморска височина от шест гиляди метра, Dumas и компания тестват поведението на 911 при температури около -30°С и с половината от наличния кислород във въздуха в сравнение с морското равнище.

Първите резултати от екстремния тест са повече от положителни. Автомобилът се оказва здрав и пъргав, въпреки хвърлянето му право в паста на вулкана (метафорично казано). В основата на всеки един от двата автомобила е 911 (тип 992) Carrera 4S, оборудван с фабричен турбо боксерен 6-цилиндров двигател с 443 конски сили и оригиналната 7-степенна механична трансмисия. Самият 911 е отлична основа заради комбинацията от здрава, но олекотена конструкция на шасито, късо междуосие, достатъчно мощност и очевидната способност да се справя добре с изключително големи надморски височини.

Двата автомобила първоначално са оборудвани с клетки за защита при преобръщане, седалки с въглеродни влакна и предпазни нагръдници, за да не стане някой фал с Dumas и неговите колеги и да отговорят на изискванията за безопасност. След това са добавени портални оси, за да се увеличи пътният просвет (вече 350 мм) – очеидно задължително изискване за подобен тест. Двете експериментални Porsche-та са оборудвани и с олекотена, но изключително здрава защита под каросерията от арамидни влакна, за да се позволи плъзгане над скалите.

Най-любопитната технология обаче е устройството, наречено Porsche Warp-Сonnecter. Първоначално проектирано за моторните спортове, то образува механична връзка между четирите колела, за да позволи постоянното им натоварване, дори когато шасито изпитва крайно изместване на колелата – така допринасяйки за максимална тяга. В предната част на автомобила е добавена лебедка, заедно с преработена каросерия, за да се осигури място за широките 310 мм офроуд джанти и гуми. Охладителната система също е преместена нагоре, за да може автомобилът да се справя с по-екстремни офроуд участъци без опасност от повреди. Следващите поколения 911, а и другите модели на компанията ще има от какво да се учат.