Българското участие на Vienna Contemporary

Marx Halle стана дом на viennacontemporary 2015 © viennacontemporary

Наскоро приключилото изложение за съвременно изкуство viennacontemporary е най-голямото събитие от такъв характер в Австрия, пряк наследник на прословутия ViennaFair. Организаторите на тазгодишното издание са решили да изоставят познатото си име, формат и местоположение за сметка на нов бранд и ново изложбено пространство и (за радост) приятен фокус върху България чрез едно от най-значимите представяния на съвременно българско изкуство извън пределите на страната.

Изглед от изложението в халето, строено през 19 век © viennacontemporary

viennacomteporary посреща близо 30 хиляди артисти, професионали ценители и любители на изкуството в перфектното за целта Marx Halle, където събра над 99 австрийски и чужди галерии. България се представи с работата на някои от своите най-силни съвременни артисти, част от архива на по-големите родни галерии и частни колекции. 

БГ Бар © Недко Солаков

БГ Бар на Недко Солаков – големият бар във формата на страната бе мястото за срещи с българските артисти  © Недко Солаков

Като част от дългосрочната си стратегия да популяризира съвременно изкуство от централните и източни части на континента, viennacontemporary представи Фокус: България с помощта на фондация Отворени изкуства и галерия Sariev Contemporary. Проектът показа различни аспекти на българското съвременно изкуство с ежедневна програма и изложбено пространство от стотина квадратни метра на входа на панаира. Близо една трета от участващите галерии бяха от Централна и Източна Европа.

Изглед от българската изложбена площ © Галерия Sariev Contemporary

Изглед от българската изложбена площ © Вито Валентинов за Галерия Sariev Contemporary

Кураторска изложба Вариофокус: Художници на Яра Бубнова и Весела Ножарова включваше разнообразна селекция от общо 56 автори, сред които Недко Солаков, Искра Благоева, Правдолюб Иванов, Мариела Гемишева, Калин Серапионов, Иво Бистрички, Вито Валентинов и Destructive Creation.

В диалог със собственото си изражение (1997) © Калин Серапионов

В диалог със собственото си отражение, 1997 © Калин Серапионов

Извън изложбената част България беше представена още с пърформанси на Миряна Тодорова, Камен Стоянов и Войн де Войн, разговори за колекционирането и общия контекст на съвременното изкуство у нас, както и с безплатно печатно издание, което скоро ще се появи в избрани локации в София и Пловдив. 

С пърформънса си Войн де Войн направи политически коментар на автора на “Капиталът” на Карл Маркс © Галерия Sariev Contemporary

Пърформънсът на Войн де Войн е политически коментар върху Капиталът на Карл Маркс © Вито Валентинов за Галерия Sariev Contemporary

Галерия Thaddaeus Ropac © viennacontemporary

Галерия Thaddaeus Ropac © viennacontemporary

Галерия Silvia Steinek © viennacontemporary

Галерия Silvia Steinek © viennacontemporary

Галерия Drdova © viennacontemporary

Повече информация за viennacontemporary има тук.