Арт контейнерът Fluca гастролира в София

© Надежда Павлова

Платформата се отваря, за да подкани публиката не само да наблюдава, но и да участва в създаването на забележителна артистична продукция. Не става въпрос за римейк на Бенджи, Закс и Звездният принц, нито за приятна научна фантастика или футуристично изглеждащ фризьорски салон, а за нещо съвсем различно и смислено.

Австрия поема европредседателството от България след месец, което е идеален повод за софийски гастрол на едно от най-приятните неща в съвременното изкуство у нас през последните две години. Огледалният арт контейнер Fluca е дългосрочният проект на Отворени изкуства и австрийското посолство да представят читаво визуално изкуство, музика, пърформънс, архитектура, литература и танц от родни и чуждестранни артисти и да замесят публиката на сцената на зверски красив мобилен павилион първо в Пловдив, а сега и в София.

От началото на май до края на месец август павилионът ще смени четири пъти своята локация, за да се възползва от оживени столични места като като Музея за съвременно изкуство в Южен Парк 2, градинката Кристал, площад Света Неделя и този пред Народния театър. Програмата с международно участие започва с изложбата на Aldo Giannotti на трети май пред САМСИ и продължава с конференция за културните политики и сцената на Западните Балкани от Гьоте Институт след две седмици, видео програма на нюйоркската кураторка Naomi Lev, пърформънси на Камен Стоянов и Иво Димчев, нови идеи за софийската градска среда и още доста изложби, концерти и секси партита.

Както си личи и по самите снимки, контейнерът изглежда жестоко и в Instagram, така че всичко е точно.

© Надежда Павлова

Повече информация за Fluca в София има тук.