Испански графити

Софийският Институт Сервантес ще е погрижил да разберем какво се случва с най-добрите млади представили на испанското съвременно изкуство. Изложбата Графика. Градско изкуство. 30 артисти от младата Испания представя автори, родени през 70-те и 80-те години на миналия век, които работят в различни сфери: графити, живопис, стенни рисунки и илюстрации. Изкуството им обикновено живее в алтернативна среда, не се съобразява със закона и е силен отговор на социалните проблеми в страната през последните години.

С две думи, всички показани творби са били част от градската култура на Испания и както става в по-добрите страни с традиции, вече са прескочили уличните пространства, за да се настанят в световните галерии за съвременно изкуство. Сред имената, които не познавахме досега, са Eltono, Eme, Freak La Notte, Nano4814, El Niño de las Pinturas, J.J. Rosado, Savage Girl, Seleka, Sixeart, SpY и Suso33. Стените на испанските градове се пренасят в други части на света катоАман, Бейрут, Бордо и София. Можем само да взимаме пример.

[vimeo]http://vimeo.com/20620984[/vimeo]

Изложбата графика на млади испански артисти е в Институт Сервантес-София на ул. Съборна 1. Можете да я разгледате о1 16 февруари до 16 март всеки работен ден от 10 до 19 часа и в събота от 10 до 13 часа.