Girlscout: Колко често пипате гърдите си?

 © Tobias Welander, 2016, с изричното позволение на Swedish Cancer Society, cancerfonden.se

Всички обичат гърди, но колко ги е грижа сериозно за тях? Не говорим само за редовна сексуална стимулация или постоянно зяпане на дебели еротични албуми, а за онзи тънък момент с редовна профилактика против рака на гърдата. Самите ние пишен напоително предимно за еротика и гърди, а не за тяхното здраве, затова няма как да не се срамуваме леко и да не използваме световния месец за борба с тази болест като повод за бърз наръчник по темата с безплатните прегледи.

Едно от най-често срещаните онкологични заболявания при жените засяга между 3600 и 4000 души в България всяка година (okolo 25% от всички жени с рак). Най-разпространеното онкологично заболяване в света поразява над 355 хиляди жени в Европа само за една година. И ако тази статистика не ви стряска достатъчно, нека я поставим в перспектива с обяснението, че всяка осма жена около нас е застрашена от рак на гърдата.

Карциномът на млечната жлеза е гадно копеле, което променя живота не само на нашите майки, баб и дъщери, но и на цялото семейство. Най–ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика, които могат да хванат навреме и доста доброкачествени състояния и заболявания като мастопатия, кисти, аденоми и други, изискващи проследяване и евентуално лечение.

Специалистите напомнят, че здравословният живот, физическата активност, поддържането на оптимално тегло и ограничаване на вредни навици като цигари и злоупотребата с алкохол могат да намалят риска от развитието на рак на гърдата. Спокойно, открито навреме, заболяването може да бъде лекувано. ТА, КАКВО ДА ПРАВИМ?

НАУЧЕТЕ СЕ ДА РАЗПОЗНАВАТЕ РАННИТЕ СИМПТОМИ. Промени в текстурата на кожата или неравности? Секреция от зърната? Промени в лимфните възли на подмишниците или подуване около ключицата? Болка в гърдите; хлътване или друга промяна на зърната? Зачервяване, полилавяване или синкав оттенък в областта на гърдите? Подуване или необясними бучки? Моментално потърсете лекарско мнение и консултация със специалист.

ИМАЙТЕ ЕДНО НАУМ ЗА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ. Напредванетото на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърдата, фамилна анамнеза или генетично предразположение са все неща, за които трябва да внимавате.

ПИПАЙТЕ СЕ РЕДОВНО. Освен профилактичните прегледи при мамограф, масажите у дома в леглото или под душа са важни за ранната диагностика на опасни симптоми. Пипайте се поне веднъж месечно. Deadpool (Ryan Reynolds) продуцира образователно филмче с масаж на гърди, който може да спаси човешки животи, съвсем буквално.

ИСКАТЕ ДА ЗНАЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БОЛЕСТТА? Прегледайте синтезираната информация за същността, рисковите фактори, симптомите, превенцията и лечението на рака на гърдата в Cancer Care.

ОТИДЕТЕ НА БЕЗПЛАТЕН ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД. Записването на часове по време на тазгодишната октомврийска кампания за борба с рака на гърдата става по телефон, а не онлайн, но това са бели кахъри. Ето къде може да се прегледате безплатно през октомври:

(*BOYSCOUT не носи отговорност за промени в графика, изчерпаване на свободни часове и други промени извън нашата компетентност)

СОФИЯ. В специализираната акушено-гинекологична болница Света София има предварително записване всеки петък  между 9:00 и 15:00 на телефон 02/44 70 204. Самите прегледи се провеждат понеделник, сряда и петък между 8:00 и 12:00 до изчерпване на свободните часове. Повече информация има тук.

СОФИЯ. Столичната Acibadem City Clinic прави 100 безплатни изследвания с 3D мамограф на четири дати през октомври. Тази диагностика е подходяща за жени, които са над 40-годишна възраст и са си правили мамография за последно преди две или повече години. Повече подробности за процедурата, графика и записването има тук.

СОФИЯ. Както обикновено, Университетската специализирана болница по онкология в квартал Дървеница се включва в информационната и профилактичната кампания с безплатни прегледи за рак на гърдата през целия месец октомври в кабинет № 127 – понеделник до четвъртък след 13:00 и петък след 12:00. Прегледът не включва ехографско изследване или мамография, а записването на часове е всеки ден между 09:00 до 15:00 на телефон 02 8076 299.

СОФИЯ. За разлика от други заведения, Университетска болница Лозенец прави предварително записване чрез контактната форма на своя сайт, но и на телефон 02 96 07 682. Прегледите се провеждат всеки понеделник (3. 10 17 и 24 октомври) между 16:00 до 19:00 в хирургичния кабинет на медицинския център. Там ви очаква д-р Ваня Митова – началник на отделението по обща хирургия в УМБАЛ Лозенец с изявен интерес и компетенции в диагностиката и хирургичното лечение при доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза с дълъг опит и квалификационни курсове по хирургия и онкопластична хирургия на гърда и ехомамография. При необходимост, прегледът включва и ехомамография, а повече информация има има тук.

СОФИЯ. Университетската МБАЛ Свети Йоан Кръстител записва предварително на 02 80 59 23 за среща със старши рентгенов лаборант Веселка Асенова, която преглежда всеки работен ден от понеделник до петък между 12:00 и 13:00 – достатъчно време за двама пациенти на ден.

СОФИЯ. Безплатните профилактични (мамологични) прегледи в IV МБАЛ София ЕАД през октомври са всеки делничен ден от 12:00 до 14:00 след предварително записване на 02 953 24 85 (вътр. 254). Повече информация има тук.

ПЛЕВЕН. УМБАЛ Д-р Г. Странски работи с предварително записване на 064 886 666, а прегледите са във вторник, сряда и четвъртък от 12:00 до 14:00 в онкохирургичния кабинет на отделението за диспансерно наблюдение на онкоболни.

ВАРНА. УМБАЛ Света Марина записва предварително за следващата седмица всеки петък от 9:00 до 10:00 на 052 978660. Прегледите са осъществяват всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 14:00 до 15:00. Повече информация има тук.

ПЛОВДИВ. Профилактичните прегледи и консултации в КОЦ-Пловдив (комплексен онкологичен център) се извършват от специализирани хирурзи-онколози в База 1, Блок 3, кабинет 1 на бул. Васил Априлов №15А всеки делничен ден от 11:30 до 13:30. При необходимост, дамите ще бъдат насочвани към допълнителни безплатни изследвания в лечебното заведение, а всички целаещи да бъдат консултирани трябва да се запишат предварително на следните телефони: 0700 16 120,  032 278 721, 032 278 765, 032 278 761 и 032 278 762. Повече информация има тук.

БУРГАС. Всеки октомври КОЦ-Бургас обръща специално внимание на рака на гърдата и тази година не прави изключение. Кампанията е ориентирана към жени от 35 до 50 години и такива с фамилна анамнеза (баби, майки и лели по майчина лилия с рак на гърдата). Предварителното записване е на телефон 056 82 01 42 или на място на регистратурата на поликлиниката, а самите прегледи са всеки ден до 31 октомври между 12:30 и 13:00. Повече информация има тук.

СТАРА ЗАГОРА. УМБАЛ Проф. Д-р Стоян Киркович работи предварително записване на телефон 042 698 502. Прегледите са всеки вторник и четвъртък на месец октомври между 14:00 и 16:30 в ехографския кабинет.

А НЯМА ЛИ ПОДВИЖНИ BOOBMOBILES KATO ТЕЗИ ПО СВЕТА? Има, следете Facebook страницата на фондацията на Нана Гладуиш ЕДНА ОТ 8 за информация и записвания за предстоящите пътувания и профилактични прегледи в техния розов компер. И разбира се, fuck cancer.