Какво да правим в София през септември

Реките на София, 2021 © Kolektiv.bg

След августовския културен амок и размотаването по събития далеч от града и близо до плажа, септемврийският културен календар на София нокаутира с всевъзможни къси и дълги фестивали с благородна цел (екология, етническа толерантност и опознаване на кварталите), изложби на социално ангажирани артисти, стари филмови шедьоври на голям IMAX екран, поетични разходки, задължителни концерти на Jordan Rakei, Carpenter Brut, Atila и Worst, читави електронни партита и други екстри за запълване на свободното време и борба с екзистенциалната тегоба:

ГРАДСКИ ФЕСТИВАЛИ

Миналогодишното издание на Sofia Lights

КАКВО: SOFIA LIGHTS – МАГИЧЕСКА РЕАЛНОСТ В ПАРКА. Второто издание на минималистичния светлинен фестивал в парка Врана представя три нови (Мегалит, Присъствие и Светулки) и една миналогодишна (Невидимите нишки) инсталации на Ясен и Калина от Urban Creatures, които се опитват да ни отскубнат от ежедневната рутина и да ни потопят, макар и за кратко, в едно сетивно изживяване сред природата – без пищността и зрелището на мапинг събитията в София от последните години, а само с бавни, медитативни и спокойни инсталации.
КОГА: От 1 до 8 септември между 21:00 и 00:00 в парк Врана (бул. Цариградско шосе 381) срещу 10/20 лева за деца/възрастни само и единствено онлайн от EpayGo и касите на EasyPay (без продажба на място)

© Kolektiv.bg

КАКВО: Реките на София. Третото издание на фестивала продължава да се опитва да превърне клетите софийски реки в активни градски пространства поне веднъж годишно и да насочи внимание към замърсяването им с канализационни води. С други думи – как да заприличаме поне малко на адекватна европейска столица с интересен крайречен живот в коритата на Владайската и Перловската река ала Сена и Тибър. За момента, добрите намерения на организаторите от Колективът си остават изцяло пожелателни, но с такъв кмет и общински съвет – толкова. Кои събития в програмата да посетите този уикенд? Изложбата на фотографа Валерий Пощаров и WWF България за застрашената популация от есетри в Дунав, кючеците на Döner Muzik (2 септември от 19:00), диджей сетът на turntable гигантите DJ Delightfull и Starteras (3 септември от 19:00) и концертът на YAИA и Leena (3 септември от 20:00).
КОГА: От 2 до 4 септември на Лъвов мост с вход свободен

© Мила Янева-Табакова

КАКВО: Квартал: Малките неща. Как да се ориентирате във все още необявената, но със сигурност богата програма на седмия КвАРТал и неговите изложби, пешеходни зони, работилници, музика, опера от балкона на съседа до църквата Света Параскева и концерт на нейния хор директно в градинката? Най-добре въобще да не се ориентирате, а просто да си отделите половин ден за безцелно скитане и изненади на място. Ако все пак се нуждаете от сигурност и посока, хвърлете едно око на новата карта на (близко)източните вкусове и си организирайте гурме обиколка на дюкяни с всевъзможни кебапи, печива, подправки и ориенталски десерти.
КОГА: От 16 до 18 септември в карето между булевардите Дондуков, Сливница, Мария Луиза и Раковски

ИЗЛОЖБИ

© Steffi Lindner

КАКВО: Как да изчезнеш. Людмила Миланова от години се занимава с природни явления и естествена материя и тяхното манипулиране чрез технология. Дигиталната консумация, (не)видимият човешки отпечатък върху околната среда и облакът като природно и дигитално явление са основни акценти в нейната софийска изложбата, включваща кинетичен обект, свързващ дигиталния с физическия облак, както и фотографски изображения от серията Seeing Clouds From Both Sides.
КЪДЕ: Гьоте-институт (ул. Будапеща 1) до 8 септември до 7 октомври

© Йохана Траянова

КАКВО: Крехки. Фотографската инсталация на Йохана Траянова изследва човешката преходност и уязвимост в серия от седем триптиха за различните етапи на ботаническия цвят: от напъпването, през разлистването до увяхването. Идеята за Крехки се ражда, след като Йохана губи своята майка. Болката от раздялата се превръща в изкуство: Накрая тя стана много крехка пред моите очи. Видях как всичко започна да се разпада. Идеята за този разпад изследвам през призмата на ботаническия цвят – той най-съвършено показва нашата лична уязвимост и преходност на тази земя. Остава само да се разходим до изложбата и да мислим непрекъснато за близките, които сме загубили и тепърва ще губим.
КЪДЕ: Credo Bonum (ул. Славянска 2) до 10 септември

Неозаглавена XIII, 2015 © Andres Serrano

КАКВО: Изтезание. Цикълът Майстори на фотографията се завръща с въздействаща изложба на Andres Serrano – американският артист зад скандалната творба Piss Christ (1987), която успява да предизвика истинска културна война в края на 80-те и началото на 90-те. Настоящата експозиция Изтезание (Torture) също засяга неудобни теми със своите двадесет широкоформатни фотографии, част от огромен проект за разрухата в самите устои на обществото. Приличащиte на ренесансови шедьоври кадри изобразяват празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти и концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции. Serrano фотографира активисти срещу изтезанията, както и жертви, които охотно се съгласяват да разкажат своята история. За малко повече от месец в промишления френски град Мобурже, авторът влиза и в ролята на мъчител, тормозейки и снимайки доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители. Смразяващият ефект се засилва с осъзнаването, че болшинството сюжети са се случвали наистина.
КЪДЕ: Двореца (пл. Княз Александър I 1) от 16 септември до 27 октомври

СТАРИ ФИЛМОВИ ШЕДЬОВРИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН

Кадър от Челюсти

КОЙ: Челюсти и Извънземното. Steven Spielberg напомня, че ще ни трябва по-голяма лодка, за да се приберем у дома. Последното е слаб опит за игра на думи с филмовото събитие на септември, а именно ексклузивното завръщане на два от най-емблематичните и обичани негови шедьоври във форматa, който заслужават – IMAX. Когато дебютира през 1975, Челюсти чупи всички боксофис рекорди и се превръща в първия летен и чудовищен (в пряк и преносен смисъл) блокбъстър, смразил милиони зрители и наложил образа на голямата и кръвожадна бяла акула в колективното съзнание. Контрапункт на този ужас и саркастичното ни съвремие е Извънземното – един от най-трогателните, емоционални и истински вълшебни филми за детската невинност, любовта и приятелството, които смазва редица боксофис рекорди преди 40 години.
КЪДЕ: В кината и IMAX от 2/9 септември

ЛИТЕРАТУРА

© Филипина

КАКВО: Алея на книгата. 122 родни издателства окупират 52 шатри на емблематичен столичен булевард, за да представят хиляди от своите най-добри, най-продавани и нови книги на открито, вероятно с приятни отстъпки от коричните цени. Хвърлете едно око на BOYSCOUT BOOK CLUB преди да се засилите.
КОГА: От 5 до 11 септември в пешеходната зона на бул. Витоша

Георги Рупчев

КАКВО: Литературни маршрути. Четвъртият сезон на тези специфични културни разходки приключва с нощна поетична обиколка с Албена Тодорова (7 септември), откриване на мемориална плоча и литературно четене в памет на поета Георги Рупчев (10 септември) и маршрут за писателя Светослав Минков (27 септември).
КОГА: 7, 10 и 27 септември на различни локации с вход свободен

КОНЦЕРТИ

© Joseph Bishop

КАКВО: Jordan Rakei. Lover, You Should’ve Come Over. Талантливият мултиинструменталист, вокалист и продуцент пристига за пръв път в страната, за да открие есента на адекватните и абсолютно задължителни концерти с шестчленен бенд и последния си студиен албум What We Call Life (2021). Освен терапевтичните и много интимни песни от настоящия опус, роденият в Нова Зеландия, отраснал в Австралия и базиран в Лондон симпатяга Jordan Rakei няма да ни лиши и от най-популярните песни от предишните си албуми Cloak (2016), Wallflower (2017) и Origin (2019). Не за друго, а за да разтапя цялата публика с великолепен меланж от глас, соул, джаз, поп и (т)рип-хоп.
КОГА: 18 септември в Арена София (Колодрум Сердика в Борисовата градина) след 19:30 срещу 40/45 лева от Eventim

© Lyon Visuals

КАКВО: Atila x Worst. След Ред и Хаос и Няма пълно щастие, рапърът Atila и бийтмейкърът Worst представят своя трети и последен албум Изгреви и залези в компанията на DJ Akasha, F-Act & LMC, Sfonk, Nastie & NRG D, Sesse и No Name Crew. Защо последен? Орлин Милчев (Atila) споделя, че го усеща именно като такъв (засега) и вероятно е решил да се посвети изцяло на филмовата режисура и популярния видео подкаст 2&200, но не и преди да изпрати лятото и да посрещне есента с перфектен саундтрак от потентни и носталгични житейски наблюдения, истории и пълнокръвни соул и джаз инструментали. Момчето си отива? Баш.
КОГА: 16 септември в Mixtape 5 (подлезът на бул. България 1) след 21:00 срещу 15 лева от BILET.BG и 20 лева на място в клуба

КАКВО: Carpenter Brut. Eдин от най-интересните и сравнително анонимни френски апостоли на синтуейв/дарксинт ренесанса от последното десетилетие приема поканата на софийското индъстриъл трио Abysmatic, за да представи последния си албум Leather Terror. Французинът Franck Hueso и неговата група пристигат с голяма сценична продукция, за да ни телепортират обратно в ретрофутуризма на сай-фай и хорър филмите на John Carpenter от 80-те. Последното не е самоцелно, защото албумите на Carpenter Brut са замислени като саундтрак на фиктивната слашър поредица за Bret Halford – сериен убиец и фронтмен на бандата Leather Patrol, който използва турнетата на групата си, за да открие и отмъсти на всички побойници в гимназията. Цялата случка мирише отдалеч на много мета концепция, а първото европейско турне на Carpenter Brut oт 2018 насам се случва в компанията на френската индъстриъл/дарксинт мацка Sierra.
КОГА: 29 септември в Music Jam (ул. Питорска 5) след 20:00 срещу 60 лева от BILET.BG

© Caroline Bonarde

КАКВО: Lebanon Hanover. Швейцарската музикантка Larissa Iceglass и британският артист William Maybelline се събират през 2010, за да предложат своята гледна точка към новата вълна в даркуейв и готик музиката. Повече от десетилетие по-късно вече имат шест студийни албума, хитри направи-си-сам видеоклипове и дистопични кошмари в привлекателно мрачни песни като Gallowdance и The Last Thing.
КОГА: 30 септември в Sofia Live Club (подлезът на НДК, пл. България 1) след 20:30 срещу 30 лева от EpayGo

ЕЛЕКТРОННИ ПАРТИТА

КАКВО: Music On Sofia. След интензивния уикенд в Бургас преди няколко седмици (две островни и две нощни партита), Solar организира едно последно тържество на открито с Music On – дългогодишното концептуално събитие на италианеца Marco Carola, който обича да пердаши тежкарско, танцувално и повдигащо техно в компанията на винаги симпатични, често талантливи, млади, татуирани и еднакво изглеждащи диджеи. Софийският дебют на десетгодишната тематична серия е в компанията на шефа от Неапол, Michael Bibi, Ben Sterling, Ale de Tuglie и Calvin Clarke.
КОГА: 21 септември в парка до Летище София след 22:30 срещу 80 лева за билет от Eventim

КАКВО: Isterika: Alex Kassian, Garo, Annna. Първата клубна резиденция на Isterika започва скоро в столичното Studio Elegantly Wasted. Какво ново от Aнна Хаджистоянова и нейните хора? Ами, общо взето всичко – като се започне с обновения формат на серията и се стигне до желанието за танци с музиката на балансиран откъм полове лайн-ъп и нулевото толериране на дискриминация от какъвто и да било тип. Първото парти от поредицата посреща базирания в Берлин японски артист, продуцент и диджей Alex Kassian, който има предишен опит със софистицирани саундтраци за театрални постановки и съвременен танц и обича да пуска повдигаща и енергична електроника за извънтелесни преживявания. Музиката на Kassian присъства в дискографията на лейбъли като Love On The Rocks, Utopia Recordsи Pinchy & Friends, а в списъка им с досегашни колаборатори личат имената на легенди като Bill Laswell и Miguel Atwood-Ferguson.
КОГА: 23 септември в Studio Elegantly Wasted (ул. Сребърна 12) след 23:00 срещу 15/20 лева за вход