Столицата в кориците на измисленото списание The Sofianer

© The Sofianer

Вероятно поне веднъж сте попадали на американското списание The New Yorker – близо стогодишната седмична институция за публицистика, есеистика, критика, белетристика и поезия, която отразява съвременната американска политика и култура и се счита за един от най-добрите примери за висок журналистически стандарт (ако не броим скандалите с уволнени журналисти, опитите за спиране на синдикалното движение, ниските заплати на по-нисшите служители и други неприятни случки от кухнята последните години).

Дори да не сте го разлиствали никога, със сигурност сте виждали неговите отличителни корици – без заглавия и отправки, но винаги с актуални, остри, забавни, сатирични или емоционални илюстрации, които често пъти се въртят около големия мегаполис и неговите сантиментални пейзажи на Манхатън, шеги към снобите на неговите жители и други подобно закачки. Градският дух и класическа визия на списанието провокират истинска лавина от имагинерни издания с въображаеми корици като The ParisianerThe TokyoiterLe MontrealerThe BrusselerThe Milaneser или The Shanghairen.

© Здравко Денев за The Sofianer

Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив поемат любовната песен към горните градове и я пренасят в столицата с The Sofianer колаборативен арт проект, който кани български и чужди илюстратори и художници да отговорят на въпроса как би изглеждала София, ако бе корица на въображаемо списание в духа на легендарния The New Yorker. Включват се над 40 млади и утвърдени артисти, които изпращат над 50 погледа към София – реверанс към един от най-култовите герои на София, журналистът Любомир Милчев – Денди (1963-2022), поглед към оживения Южен парк с красива гледка към Витоша, носталгичен спомен за Слончето в Борисовата градина и всевъзможни други причудливи, смешни или абсурдни страни на града, за го видим една идея по-хубав, а не толкова мръсен и съсипан от кофти хора.

© Мариана Сърбова за The Sofianer

Организаторите се надяват този поетичен и неочакван поглед към днешния ден да провокира обществен дебат за това в какъв град искаме да живеем. Като за начало, може да прегледате как включените в изложбата на проекта участници отразят автентичния и разнообразен лик на София и живота на софиянци през всички сезони на годината, във всички краища на града и от всички гледни точки – от красивите фасади до грозните кътчета, от нещата, които обичаме, до онези, които ни дразнят ежедневно.

© Милена Миткова за The Sofianer
© Александра Димитрова за The Sofianer
© Алекси Иванов за The Sofianer
© Елиза Дермесробян за The Sofianer
© Иван Кашлаков за The Sofianer
© Камелия Пешева за The Sofianer
© Михаил Дянков за The Sofianer
© Нанда Ментешева за The Sofianer
© Цвета Парталева за The Sofianer
© Ванеса Александрова за The Sofianer
© Ванеса Събкова за The Sofianer
© Bulgarian Daze за The Sofianer

The Sofianer е онлайн тук и офлайн в градинката Кристал до 19 септември. Официалното представяне на проекта е на 16 септември от 12:00 пак там.