ГАЛЕРИЯ: Над милион за състезания с Porsche 911 GT3 R

Освен да имат високи изисквания, бъдещите собственици на клиентския спортен тигър 911 GT3 R са изправени и пред големи предизвикателства. Неговият предшественик е спечелил почти всичко, което може да се спечели в GT3 сериите от двете страни на Атлантика – 24-часовите състезания в Нюрбургринг, Спа-Франкоршан и Дейтона, а също и 12-те часа на Себринг.

Освен класическите състезания за издръжливост, горният звяр е насочен и към регионалните и националните GT3 серии на SRO Motorsports Group в Европа, Северна Америка, Азия и Австралия и национални първенства като DTM и германския GT шампионат. Състезателният автомобил може да участва в някоe от националните състезания Porsche Sports Cup. След като класът GT3 беше обявен за професионална категория в северноамериканския шампионат IMSA WeatherTech SportsCar Championship, световният шампионат по издръжливост FIA WEC последва примера: от 2024 състезателните автомобили GT3 като 911 GT3 R ще могат да участват за първи път в 24-те часа на Льо Ман.

За да бъде успешен в различни състезателни сценарии, новият 911 GT3 R разчита на добре обмислена концепция. Ако силуетът на това Porsche ви изглежда познат, то е защото е базиран на най-новото поколение 992, но разполага с по-мощен двигател, по-добра аеродинамика и по-добър баланс. Работата по него започва още през 2019, като основната цел пред новата генерация е да предложи по-добро (бързо и дълго) управление за професионалистите и джентълмен пилоти, както и да позволи намаляването на текущите разходи на състезателни отбори с около десетина процента.

За да могат да го го направят удобен за по-дълго бързо каране, инженерите на Porsche Motorsport се фокусират върху разработването на по-широк използваем диапазон на оборотите на новия 4,2-литров двигател, по-стабилна и постоянна аеродинамика и по-ниски натоварвания на задните гуми, за да могат да издържат по-дълго на постоянно натоварване.

Както и в предходния модел, н овият 911 GT3 R разчита на 6-цилиндров боксерен двигател с водно охлаждане, 4-клапанна технология и директно впръскване на горивото. Основната разлика с предната генерация е в работния обем: подобно на 911 RSR, капацитетът на 911 GT3 R е увеличен с 5% от 3997 на 4194 см3, което увеличава максималната мощност до около 416 kW (565 к.с.). По-важното в новата разработка обаче е оптимизираната крива на въртящия момент и мощността в целия диапазон на оборотите, което го прави и подходящ за джентълмен пилотите.

Високооборотният агрегат се справя без турбокомпресор и е с класическото задно разположение за по-добра тяга и спиране. Алтернаторът и компресорът на климатика са преместени един метър напред и по-надолу в пространство пред двигателя и скоростната кутия, което се отразява благотворно върху разпределението на масата. Секвенциалната 6-степенна скоростна кутия с постоянно зацепване е заимствана от настоящия 911 GT3 Cup, а перата за превключване на волана управляват електронен барабанен механизъм за особено бързи и прецизни смени на предавките.

Окачването с модифицирани елементи (много от които заимствани от 911 RSR) позволява по-прецизно кормилно управление и подсигурява по-малко износване на задните гуми. Допълнително подобрените амортисьори са с пет настройки за регулиране. Освен алуминиеви моноблок състезателни спирачни апарати, специализираната компания AP доставя и спирачните дискове.

Олекотената каросерия с композитен дизайн от алуминий-стомана е базирана на серийния модел. Почти всички компоненти на каросерията са изработени от олекотен въглерод, включително предните и задните капаци, вратите, страничните панели, задното крило и покривът. Очаквано, в автомобил с подобно предназначение функционалността винаги е на първо място, но новият 911 GT3 R изглежда повече от добре не само като екстериор с красива и ефективна аеродинамика, но и като интериор.

Ергономичната седалка е преместена по-близо до центъра на автомобила, за да влезе по-добре спрямо подобрената клетка за защита при преобръщане и нововата защита от страничен удар на FIA. Специалистите обръщат допълнително внимание на 6-точковия предпазен нагръдник, чийто езици се плъзгат още по-бързо в закопчалката чрез специални рампи, за да спестят около секунда по време на пистоп за смяна на пилота. За осветяване на интериора през нощта са налични опции за черно и бяло осветление. Бялата светлина се използва при влизане в бокса или когато пилотът трябва да закопчае или откопчае предпазния колан. Черната светлина намалява разсейващите отражения в стъклото през нощта.

Питате се на какво се дължат онези десетина процента икономия от разходите за поддръжка? Ами например от подобреното удобство при обслужване на двигателя, както и експлоатационните му разходи – основен ремонт сега е необходим след 70, а не след 60 часа работа. 6-цилиндровият двигател пък вече разполага със собствен ремъчен механизъм, който не изисква обтягащо устройство и това прави ремонтите значително по-лесни.

Цената на новото Porsche 911 GT3 R започва от 1 022 000 лева (без ДДС). Подробна информация за автомобила има тук.