Какво да правим в София през юли

Дeтайл от Ново начало – инсталацията на Мина Колева и Любомир Игнатов в Credo Bonum © Петър Драганов

Дали заради застоя по обясними причини от последните три години или просто заради бавното, но славно превръщане на София в прилична европейска (културната) столица, програмата за юли не е само и единствено морска, а претъпкана с концерти, фестивали, изложби и въобще всякакви такива подобни събития за стимулиране на мозъка и контра на политическата тегоба и динамични новини, които дебнат да ни направят подсечка на всеки ъгъл. Какво правим през юли:

МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Snarky Puppy

КАКВО: A to Jazz. Все по-популярният градски джаз фестивал се пръска по шевовете с безплатен вход, много партньорски активации, приятна атмосфеа и силна програма от световни и български изпълнители като легендарния английски китарист John McLaughlin и групата му 4th Dimension,  четирикратните носители на Grammy и много други отличия Snarky Puppy, стийл китариста Roosevelt Collier, турския авангардист Ilhan Ersahin с проекта Istanbul Sessions, Биг бенда на БНР начело с Антони Дончев, Рут Колева, Jazzanitza, Trombobby, C-MO и Eдинствените им приятели, акапелната формация Spectrum Vocal Band и варненската поп-джаз изпълнителка Даниела Белчева с прохождащите младежи от Red Light District. Джем сешъните почват след 23:00 в съседната Топлоцентрала.
КОГА: 1-3 юли в Южен Парк 2 (зад музея Земята и хората) с вход свободен след 16:00

ИЗЛОЖБИ

© Петър Драганов

КАКВО: Ново начало. Мина Колева е архитект и сценограф. Любомир Игнатов е чуден фотограф, който ненавижда комерсиалната фотография. Двамата се срещат покрай споделената си любов към към изкуството и пропорциите, за да отделят две години върху Новото начало – първата им съвместна изложба-инсталация, която комбинира най-силните страни на своите автори и техните специалности в конструиране на два съвсем възможни бъдещи паралелни свята: един на хармония с природата и цялата заобикаляща ги среда и друг на четиримата конници на апокалипсиса. Освен впечатляваща и доволна мащабна, голямата комбина на Мина и Любо е интерактивно преживяване, каквото не сте срещали досега. Важните проблеми на нашето време могат да те накарат да се замислиш, стига да са представени по подобен атрактивен начин. Предвид че е замислено като мобилна инсталация, можем само да юсе надяваме, че ще обиколи правилните места и ще зашемети всичките си посетители.
КЪДЕ: Credo Bonum (ул. Славянска 2) до 13 юли

Двойка, Венеция, 2006 © Алексей Титаренко

КАКВО: Град на сенките. Сборната експозиция на туския фотограф Алексей Титаренко включва кадри от едноименната легендарна серия, заснета в Санкт Петербург в периода 1991-1994, кактo и от Венеция (2001-2008), Хавана (2003-2006) и Ню Йорк (2004-2022). Ръчно проявени от самия автор в личната му лаборатория, не малка част от фотографиите са единствени копия.Едноименният цикъл запечатва обществената и държавническа ентропия в многомилионна Русия в отчаяния ѝ опит да скъса с СССР и да поеме в нова посока. Снимките от серията са създадени след разпадането на Съветския съюз, когато хиляди хора в Санкт Петербург са на ръба на оцеляването, а някои и губят живота си, заради липса на базови условия за живот и бум на престъпността. Идеята се ражда естествено, докато Титаренко наблюдава как съгражданите му постепенно губят човешкия си облик, погълнати от отчаяние. Портретите с продължителна експозиция са ярка метафора за хората като сенки.
КЪДЕ: Двореца (пл. Княз Александър І № 1) до 14 август

КАКВО: Тоталпроект. Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина Лозичка в софийския квартал Лозенец, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата Тоталпроект – опит да се сглоби идеалния град от местен секси модернизъм и да се анализира цялостната концепция за свързаност между всички архитектурни нива: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн. Както казват кураторите на изложбата, няма какво да се лъжем, и соцът помага за тази тоталност. Но и пълнят бели петна в европейската архитектурна история. С две думи, ако трябваше да снимат филм за James Bond някъде в България, със сигурност щеше на някое от изброените места (освен Бузлуджа). А столовете на летището в Русе са си за МоМА.
КЪДЕ: Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) до 21 август

Композиция с диви цветя © Текла Алексиева

КАКВО: Часове по природознание. Нищо против подновения интерес към Текла Алексиева последните години и впечатлението, че участва в нова изложба всеки месец, защото си заслужава всяка секунда внимание. Нейните по-непознати научнопопулярни илюстрации за различни издания не са показвани в изложбен контекст и именно те съставят гръбнака на последната експозиция в Little Bird Place. Илюстрациите за учебници и книги на Алексиева са интересен синтез между наука и изкуство, изграждащ собствен свят, в който освен безупречно визуализираните природни закони властват и законите на научната илюстрация. Казано по друг начин, освен отлични природонаучни илюстрации, те изпъкват и като самостоятелни произведения на изкуството отпреди дигиталната епоха и времето на съвременните компютърни програми.
КЪДЕ: Little Bird Place (ул. 11-ти август 7) до 14 август

КАКВО: Преди минути. Втората от четирите инсталации на Коста Каракашян под общата тема Like the State, the Toilet is Never Neutral документира различните човешки присъствия и техните проявления в обществената тоалетна. С други думи, едно от местата, на които винаги сме се чувствали добре и често се забавляваме. Пространството е представено като защитена среда за интимни действия или неприемливи действия.  Инсталацията се фокусира върху напълно анонимни персонажи – социални аутсайдери, чието истинско съществуване остава скрито в пространството на обществената тоалетна. Оператор на Преди минути е Борис Урумов, а изпълнителите в инсталацията са Емилия Тончева, Ана Петкова, Александър Цеков и Антон Димитрачков.
КЪДЕ: KО-ОП (бул. Янко Сакъзов 17)

ФИЛМ

Погледни ме в очите и кажи, че ме обичаш: Natalie Portman и Chris Hemsworth Тор: Любов и гръмотевици © Jasin Boland за Marvel Studios

КОЙ: Тор: Любов и гръмотевици. След огромния успех на Тор: Рагнарок, Taika Waititi и Chris Hemswroth се завръщат със същите хумор и екшън, които позволяват супергероиските Marvel филми да са една идея по-гледаеми и забавни. Чия любов, чии гръмотевици и въбще какво се случва? Неочаквано за самия себе си, Thor (Hemsworth) предприема пътуване навътре към себе си, за да намери своя вътрешен мир. Спокойствието му обаче е нарушено от появата на галактически касапин на богове (Christian Bale). Налага се да разчита на старите си другати и бившата си приятелка Jane Foster (Natalie Portman), която се е превърнала в… Могъщия Rhor. Евала за което.
КЪДЕ: В книгата от 8 юли

ФЕСТИВАЛ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ИЗКУСТВО

КАКВО: 180°. Девето издание на лабораторията за иновативно и експериментално съвременно изкуство (музика, танц, театър и визуални изкуства) събира български и международни артисти в творчески екипи, за да представят интерпретациите си върху тазгодишната абстрактна тема Existinct – без предварителни насоки, само пълна свобода за участниците да развият своите идеи. Освен творческите колаборации, и утвърдения вече конкурс за късометражни неми филми Videomotion, тази година има и лаборатории, работилници, дискусии, лекции и други интересни н еща на пет различни локации.
КОГА: 23-29 юли в Топлоцентрала, Сутдентски дом, The Steps, Гьоте-институт и Fabrika 126 (Пълната програма е в сайта на фестивала) с вход свободен за всички събития