Фотофабрика атакува с архивите на едно (военно) престъпление

Възрастна жена носи своята котка покрай сгради, унищожени от руски обстрел в Бородянка, 5 април 2022 © Zohra Bensemra за Reuters

Без предварителен шум и излишни обяснения, Фотофабрика открива софийска изложба-акция с кадри от продължаващата война в Украйна.

Безплатната изложба на открито Архивите на едно престъпление събира трийсет кадри от фотокореспондентите на международната агенция Reuters, заснети между 26 февруари и 18 април. Времето и мястото на експозицията са повече от символ. Стартът е днес на 9 май, а мястото – оградата на гробницата на Княз Александър I Батенберг, която се превръща за пръв път в изложбено пространство, точно срещу печално известния монумент на окупационната червена армия (по-известен като паметника на Съветската армия).

Малко момиче се разхожда пред жилищна сграда, унищожена в Мариупол, 28 март 2022 © Alexander Ermochenko за Reuters

9 май 1945 бележи края на Втората световна война, отнела живота на над 70 милиона души. Денят на победата се празнува с военни паради в редица страни, като най-знаковият се случва всяка година на Червения площад. На 9 май 1950 в Париж пък е подписана декларация, която предлага нова форма за политическо сътрудничество в Европа. В памет на това събитие, чийто автор е идейния баща на Европейския съюз Robert Schuman, 9 май се чества и като Ден на Европа.

Жена върви сред руините на къщи в Харков, 28 март 2022 © Thomas Peter за Reuters

 Гробницата на Княз Александър І Батенберг е отворена за посетители през 1946. Първият български княз след Освобождението се противопоставя на Русия по всички възможни начини. Неслучайно преживява преврат от руски генерали, изпратени от император Цар Александър III, последван от контрапреврат на Стефан Стамболов. Скоро след това абдикира, тъй като управлението му става невъзможно. Умира в Грац през 1893, а предсмъртното му желание е тленните му останки да бъдат погребани в България.

Унищожена детска стая в сграда в Мариупол, 1 април 2022 © Alexander Ermochenko за Reuters

Самата България е окупирана от СССР от 1944 до 1947, а МОЧА построен през 1954 – десет години след Съветско-българската война и Деветосептемврийския преврат от 1944. Днес паметникът е предмет на разгорещени спорове относно неговото значение, предназначение и бъдеще. Отделно е обект и на няколко протестни акции срещу политиката на бившия Съветски съюз и съвременна Русия. Предвид агресивното путинофилство, паната на оградата срещу МОЧА едва ли ще останат невандализирани още дълго, така че разгледайте навреме.

Местният жител Viktoria Mukhina, 33, засажда лалета със своята дъщеря Miroslava близо до засегната от обстрел билищна сграда в Мариупол, 4 април 2022 © Alexander Ermochenko за Reuters
Полицай се сбогува с своя син и семейство, които бягат от напредващата руска армия в Ирпин, 8 март 2022 © Thomas Peter za Reuters
Малко момиче гледа през прозореца на влак преди да отпътува от ЖП гарата в Лвов за Полша след инвазията на Русия, 4 март 2022 © Kai Pfaffenbach за Reuters
Пресни гробове в в Ирпин, 18 април 2022 © Zohra Bensemra за Reuters

Изложбата Украйна: Архивите на едно престъпление е върху оградата на Гробница Княз Александър I Батенберг (бул. Васил Левски 81) до 9 юни.