Осмият Eyeshot е пълен с българска улична фотография

Какъв е правилният начин да разкажеш историята на една страна? Според Marco Savarese, редактор и куратор на италианското издателство Eyeshot, най-добре да се доверим на онези, родени и живели в нея, където и да се намират по света в момента.  


Именно поради това посветеният на България осми брой на едноименното списание съдържа историите на седемнайсет български улични фотографи с разпознаваем и отличителен стил, които носят едно особено общо чувство за светлина и меланхолия от своята родина.

Българският брой на независимото списание е и негов първи, посветен изцяло на конкретна страна, а не на определена тема, и излизащ не само на хартия, но и в NFT версия. Създателите на петгодишното устойчиво издателство за улична и документална фотография определят България като балканска страна пар екселанс.

За щастие, последното съвсем не означава само за тежки социални теми, а по-скоро потентна комбинация от ежедневни сюжети с необикновен и причудлив характер, заснети през призмата на реализма на документалното и естетиката на художествената фотография.

Варна, 2020 © Александър Димитров

Кой е вътре? Новата вълна на българската улична фотография от последното десетилетие в лицето на непознати млади автори и популярни техни колеги: Михаела Аройо, Денис Бучел, Ясен Велчев, Павел Г. Веснаков, Александър Димитров, Мартин Илиев, Стефан Колев, Венцислав Лалев, Свилен Начев, Стоян Николаев, Валерий Пощаров, Любомир Скумов, Пенко Скумов, Александър Станишев, Десислава Станчева, Денислав Стойчев и Владимир Яворов.

17, София, 2019 © Александър Станишев
Тел Авив, 2018 © Денис Бучел
Село Тенево, 2014 © Денислав Стойчев
© Десислава Станчева
Лондон, 2019 © Любомир Скумов
Крепостта Низва в Оман, 2018 © Мартин Илиев
Село Голица, 2020 © Михаела Аройо
Промяна, София, 2021 © Павел Веснаков
Поморие, 23 август 2018 © Пенко Скумов
Аквариум в ресторант, Варна, 2022 © Стефан Колев
Това е космос © Стоян Николаев
София, 2021 © Свилен Начев
Вана, Момчиловци, 2008 © Валери Пощаров
София, 2017 © Венцислав Лалев
Хага, 2020 © Владимир Яворов
Ицукушима, 2019 © Ясен Велчев

Eyeshot #8 Bulgaria (меки корици, 188 страници, 153 снимки, 500 копия, Eyeshot) е наличен за предварителни поръчки онлайн тук от 16 април. Oще информация за броя и повече снимки от индивидуалните серии има тук.