ГАЛЕРИЯ: Звезди на българското кино на раздумка в Синтезис

Апостол Карамитев във филма Това се случи на улицата (1956), режисиран от Янко Янков © БНФ

Освен с богата колекция от над петнайсет хиляди български и чужди заглавия и библиотека от стотици хиляди книги, списания, оригинални плакати и фотографии, Българската национална филмотека не може да се похвали с много други неща.

Докато е зает да опазва и реставрира ценните артефакти на филмото изкуство, този държавен културен институт от национално значение е занемарил одсигуряването на обществен (електронен) достъп до българско филмово изкуство и разчита на архаичен уебсайт от 2005 с неработещ електронен каталог и нищожна галерия.

Стефан Данаилов във филма Черните ангели (1970), режисиран от Въло Радев, фотография: Жени Вълова © БНФ

Комуникационната дупка е толкова обидно стряскаща, че БНФ си няма дори Instagram профил, през който да стимулира интереса на активното поколение към класическото БГ кино по подобие на колегите от Франция, Англия и другите развити страни. Причините за последното са доволно ясни, затова разчитаме на приятелите от галерия Синтезис да попълват празнините със супер изложби.

Курираната от Калин Руйчев експозиция Звезди на българското кино представя над шейсет специално подбрани портрети от съхраняваните в архива на БНФ фотографски негативи. Включените в изложбата кадри с популярни актьори са заснети в периода между 1956 и 1972, който е особено плодотворен за българската кино индустрия.

Джоко Росич във филма Смърт няма (1963), режисиран от Христо Писков и Ирина Акташева © БНФ

Доказателство за последното е и краткият списък с имена, които нашумяват по онова време и с течение на времето се превръщат в легенди: Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец и Доротея Тончева. 

До навлизането на дигиталните технологии, единствените свидетелства за снимачния процес на българските филми са фотографии с работни моменти и много актьорски портрети на терен, каквито могат да се открият в архива на БНФ. Голяма част от включените кадри са дело на изявени български фотографи като Лоте Михайлова, Жана Карайорданова и Жени Вълова.

Невена Коканова и Петър Слабаков във филма Тютюн (1962), режисиран от Никола Корабов © БНФ

Основната работа по експозицията в Синтезис обаче я отнася именно Калин Руйчев, който подбира, дигитализира, редактира и внимава излобените копия да се отчетат по възможно най-добрия начин при съседите от Фотосинтезис. Звезди на българското кино е продължение на тематичния модул Кино и фотография и предпандемичната експозиция Камера! Работи. Място на снимките – София.

Филмотечното кино Одеон пък организиращ съпътстваща мини панорама от осем филма, кадри от които могат да се видят и в настоящата изложба. Първите няколко сме ги изпуснали, затова гледаме Смърт няма (1963) на Христо Писков и Ирина Акташева на 24 март, Понеделник сутрин (1966|1988) на същите режисьори на 31 март, Шибил (1968) на Захари Жандов на 07 април, Осмият (1969) на Зако Хеския на 14 април и Петимата от Моби Дик (1970) на Гриша Островски и Тодор Стоянов на 21 април.

Георги Черкелов и Георги Попов във филма С дъх на бадеми (1967), режисиран от Любомир Шарланджиев, фотография: Жени Вълова © БНФ
Иван Андонов във филма На малкия остров (1958), режисиран от Рангел Вълчанов © БНФ
Валентин Русецки и Коста Цонев във филма Бедната улица (1960), режисиран от Христо Писков, фотография: Жени Вълова © БНФ
Гинка Станчева във филма Земя (1957), режисиран от Захари Жандов, фотография: Ирина Пеева © БНФ
Петър Слабаков във филма Тютюн (1962), режисиран от Никола Корабов © БНФ
Георги Георгиев-Гец във филма Осмият (1969), режисиран от Зако Хеския, фотография: Лоте Михайлова © БНФ
Георги Парцалев във филма Петимата от Моби Дик (1970), режисиран от Гриша Островски и Тодор Стоянов, фотография: Иванка (Жана) Карайорданова и Милка Русинова © БНФ
Добринка Станкова и Доротея Тончева във филма Черните ангели (1970), режисиран от Въло Радев, фотография: Жени Вълова © БНФ
Апостол Карамитев във филма Това се случи на улицата (1956), режисиран от Янко Янков © БНФ

Звезди на българското кино е в галерия Синтезис (бул. Васил Левски 55) до 30 април. Повече информация за изложбата има тук.