Как да помогнем на хората в Украйна, ако сме в България

Не става само със социални мрежи, мисли и молитви, трябва да се действа. Западът трябва да се срамува, но какво могат да направят обикновените граждани като нас за народа на Украйна?

Списъкът ще се обновява с добри i легитимни идеи за целенасочена помощ и ефективна подкрепа. Дайте сигнал, ако сме изпуснали нещо важно:

ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ. Разгледайте официалните ресурси тук.

ПОМОГНЕТЕ ДИРЕКТНО. Искате да дарите онлайн, но се интересувате от всички възможности? Прегледайте списъка с организациите, които действат на терен в Украйна и имат нужда от помощ.

ДАРЕТЕ СРЕДСТВА НА УКРАИНСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ. Не се чувствате комфортно да дарите директно на украйнските въоръжени сили тук, за да се подмомогнат с медицинска и логистична подкрепа? Окей, можете да дарите и на украинския червен кръст тук и тук.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В КАМПАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ. Хиляди хора се нуждаят от нови дрехи и обувки, спално бельо; топли завивки, хигиенни материали, палатки, фенери, батерии и генератори. БЧК сорганизира кампания за материални дарения – цялата информация е тук.

ИМАТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ IT СЕКТОРА В УКРАЙНА? Пратете им този формуляр за евакуация на тях и близките им от Украйна към България.

ОСИГУРЕТЕ УБЕЖИЩЕ ЗА НУЖДАЕЩИ СЕ БЕЖАНЦИ. Имате свободен апартамент, къща, стая или хотел и желание да ги предоставите за временно ползване от бежанци? Последвайте примера на Николай Неделчев и Владислав Георгиев и ги споделете в социалните мрежи или се регистрирайте тук (инициатива на българската тек екосистема).

ВИЕ СТЕ ПСИХОЛОГ/ТЕРАПЕВТ С АНГЛИЙСКИ, УКРАИНСКИ ИЛИ РУСКИ? Включете се в инициативата на Hourspace, които събират психолози и психотерапевти, готови да помогнат безвъзмездно на хора, засегнати от войната, включително пристигащите бежанци в страната.

СЛЕДЕТЕ БГ FACEBOOK ГРУПАТА за помощ за украинските бежанци.

СТАНЕТЕ ДОБРОВОЛЦИ. Можете да предоставите безплатен транспорт в рамките на страната, юридически услуги или уменията си в разработване на бързи IT решения за хора в нужда? Искате да координирате усилията на българската тек общност в предоставянето на всевъзможна помощ? Запишете се в онлайн формуляра тук.

© Вихрен Георгиев за People of Sofia

ПОДКРЕПЕТЕ С ПРИСЪСТВИЕ МИРНИТЕ ПРОТЕСТИ НА УКРАИНСКАТА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ. Едва ли има по-тъжно нещо от това да наблюдаваш мирни хора, които плачат за своите родните и не знаят дали някога ще се приберат у дома. Следете Facebook страницата на украинското посолство в София за актуалните събития.

СЛЕДЕТЕ СИТУАЦИОННИЯ ЦЕНТЪР НА МВНР за актуална информация какво прави правителството в подкрепа на българските граждани в Украйна и на украинските бежанци. Имате близки или приятели с български паспорти, които искат да се евакулират? Пратете им този линк.

ПОДКРЕПЕТЕ НЕЗАВИСИМАТА УКРАИНСКА ЖУРНАЛИСТИКА. The Kyiv Independent организира набирателни кампании в GoFundMe и Patreon.

НАУЧЕТЕ СЕ ДА РАЗЛИЧАВАТЕ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ И ПРОПАГАНДАТА. Или ги следете направо тук, след което информирайте своите заблудени приятели и познати, ако има такива.