Личният Royal Oak на Gérald Genta отива на търг

Кoe е общото между легендарни часовници като Royal Oak на Audemarrs Piguet, Polerouter на Universal Genève, Constellation на Omega, Ingenieur на IWC, Bulgari-Bulgari, обновената Pasha на Cartier, Nautilus na Patek Philippe и още десетки познати и непознати модели за Hamilton, Seiko и Timex? Както се досещате, отговорът на този въпрос се крие в горния портрет на този харизматичен мустакат господин на име Gérald Genta.

Най-известният дизайнер на часовници в историята е митична фигура, отговорна за стотици ювелирни икони като наистина революционния и гигантски влиятелен Royal Oak. И докато актьорските Rolex Daytona на Paul Newman и Heuer Monaco на Steve McQueen очаквано стигат милиони на търгове, обявеният за продажба от Sotheby’s личeн Royal Oak на Genta е съвсем друга категория сред ултраскъпите часовници за колекционери.

Популярният модел на Audemars Piguet и без това върви ръка за ръка с умопомрачителна цена, но винтидж и лимитираните модели от серията с по-специфична история винаги предизвикат яростно надаване. Концептуалната черна пантера от колаборацията на AP с Marvel е продадена на благотворителен търг за повече от пет милиона, та какво остава личния и уникален (в буквален смисъл) 50-годишен часовник на собствения му дизайнер Gérald Genta?

Историята на Royal Oak като пионер на изцяло новата категория в съвременното часовникарство (позната под общото наименование луксозни спортни модели) е добре известна, а самият модел продължава да е един от най-харесваните, търсени и имитирани часовници на пазара. Личният часовник на Genta обаче е доста по-специален не само просто заради асоциацията със своя дизайнер, но и заради любопитния факт, че точно тази конфигурация от корпус, 18-каратов златен безел и верижка от неръждаема стомана така и не влиза в серийно производство и вероятно е поръчана от самия Genta за личната му колекция.

Първата скица на Audemars Piguet Royal Oak от Gérald Genta

Sotheby’s го оценява на около 300 до 500 хиляди долара, но вероятността да мине милион е повече от сериозна. В предстоящия догодина аукцион в три части са включени и стотина оригинални скици емблематични часовници от Genta, плюс NFT-та за най-известните от тях – 50 години след появата на емблематичния Royal Oak и 10 години след смъртта на неговия дизайнер.

Финалната скица на Audemars Piguet Royal Oak от Gérald Genta
Оригиналната скица на Patek Philippe Nautilus от Gérald Genta
Скица на модела Fantasia от Disney колекцията на Gérald Genta

Повече информация за аукциона Gérald Genta: Icon of Time има онлайн тук.