Цветът на 2022 според Pantone е Very Peri

Какво ново при специалистите от американския институт Pantone? Нищо особено, втора година пандемия, но и малко по-голяма надежда за вкарване на думата пост в ежедневния речник и все същата огромна експертиза, с която определят цвета на 2022.

За разлика от тазгодишния емоционален асансьор и смесени послания в сиво и жълто, Pantone 17-3938 Very Peri изпраща сигнал към всички дизайнери, колористи и създатели на облекло, текстил и интериор за едни по-позитивни времена и тенденцията хората да се настройват една идея по-обнадеждено за следващата година.

Разбира се, преди да почнат да спорят ожесточено дали горният цвят е виолетов или син. Pantone го определя най-точно като динамичен зеленикаво син нюанс с живителен виолетово-червен оттенък, който съчетава вярността и постоянството на синьото с енергията и вълнението на червеното. Далеч по-креативният цвят за 2022 е вдъхновен от нуждата да пренапишем живота си след две години в безтегловност.

Освен да отразява перспективаъа за осмисляне и вече случващата се трансформация на бъдещето в нова светлина, Pantone 17-3938 Very Peri ползва някой от емоционалните асоциации на синьото семействто (като благодарност) и бие контра на чувствата за еднообразие и интензивна изолация без да пропуска все по-очевидното смесване на дигиталния с физическия живот.

Нарастващата популярност на гейминга, метавселената и дигиталното изкуство си казват думата. Така де, независимо дали ги виждаме онлайн или в живия живот, цветовете си остават основно средство за комуникация, себеизразяване и обмяна на идеи и емоции, а комплексният характер на това напоено със сини отенъци виолетово червено явно е един от енергичните отговорите, които търсим.

Очаквайте Pantone 17-3938 Very Peri да нахлуе навсякъде идните няколко месеца, след като вече се е наместил в Microsoft Teams, дигиталното изкуство с енергийно-ефективната блокчейн технология на Tezos и кецовете на Cariuma. Ако се чудите къде вече сте го виждали, има го в природата, но и в последната колекция на Virgil Abloh за Louis Vuitton и върху Lady Gaga в Домът на Gucci.