BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от ноември

Предпоследният месец от противоречивата 2021 е благодат най-вече за читатели, на които им се жонглира с миналогодишни (а защо не и предстоящи) фаворити за наградата Booker, чисто нови щатски шедьоври (кримка от Colson Whitehead), постапокалиптичен роман за климатичните промени, писан още през 1962, сборници с необикновени разкази, нова българска литература от Радослав Парушев и един от най-великите романи в историята на литературата въобще:

ШЪГИ БЕЙН на Douglas Stuart (Лабиринт)

Историята: Глазгоу от началото на 80-те не е особено приятно място. В разгара на Thatcher-изма, хиляди хора от работническата класа остават без поминък и са обречени на бедност. Agnes Bain винаги е очаквала повече от живота, но така и не става любима и живее красиво само в своето въображение. Мъжът ѝ я изоставя и не след дълго Agnes се озовава сама с трите си деца в бедняшко миньорско селище. Децата правят всичко възможно да ѝ помогнат да не се пропие до смърт, но едно по едно я напускат, за да се спасят. Не я предава само малкият впечатлителен Shuggie, който до последно се надява да се измъкнат от недоимъка и ужаса на алкохолизма.
Защо да я прочетете: Предпоследният носител на наградата Booker и най-добра книга на 2020 според половин дузина престижни издания е една от най-добрите дебютни книги, които сте чели през последните години – от онези, които късат директно сърцето и не се бавят много-много да се докажат (без претенции) като безсрамно добър шедьовър на съвременната литература. Shuggie Bain е книга за трагедията на една жена, която не може да се примири с краха на невъзможните си мечти. Но Shuggie Bain също е книга за болезнено емоционалната трагедия на сина, който я обича безгранично и не може да проумее жестокия свят на възрастните.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ХАРЛЕМСКИ РОКАДИ на Colson Whitehead (Лист)

Историята: Любовното писмо на Colson Whitehead (Подземната железница, Момчетата от Никел) до нюйоркския квартал Харлем е замаскирано като криминален роман и семейна сага. Историята се разиграва в красиво пресъздадения Ню Йорк от началото на 60-те, когато порциите са твърдо разпределени, знаят се пласьорите, сутеньорите, а и кой полицай колко взима. Знае се и на кого дължиш почит, ако искаш да се издигнеш. Цялата тази мрежа обаче почти няма връзка с външния свят – този на белите. Carney държи магазин за мебели, завършил е колеж и опитва да пусне котва в обществото на почтените. Това не е никак лесно, ако баща ти е бил гангстер, а най-близкият ти роднина постоянно се забърква в неприятности.
Защо да я прочетете: Другата важна книга от ноември е заслуга на издателство Лист, което галопира неудържимо, за да издаде последния бестселър на Whitehead само три месеца след щатската му премиера в превод на Ангел Игов и с фантастична корица от Костадин Кокаланов. Самият автор го започва още преди десетилетие и много преди Момчетата от Никел, но успява да го довърши с бързо темпо едва през Ковид арантината в Ню Йорк. Макар новият роман на двукратния носител на Пулицър да е по-достъпен от изтъканите от социална сатира и расова алегория предишни два шедьовъра, Харлемски рокади е дяволски добро показно как писател като Whitehead е способен да стиска за гърлото или да те кара да прелистваш улисан по един и същ ефективен начин.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

УДАВЕНИЯТ СВЯТ на James G. Ballard (Сиела)

Историята: От балкона на Риц морският биолог Robert Kerans наблюдава как безмилостното слънце на новия свят изгрява над покривите на изоставените супермаркети. Той е единственият сухоземен обитател на хотела, а надигащата се вода е само на десет етажа под краката му. Екологичната катастрофа през 2145 е малко по-различна, отколкото днешните учени предвиждат. Средната температура на екватора е осемдесет градуса и продължава да се покачва, полярните шапки са се стопили, Европа е система от гигантски лагуни, щатският Среден запад е огромна водна площ, отворена към залива Хъдсън, а намалялото до пет милиона световно население се е скупчило в Арктика и Антарктика заради приятните температури от трийсетина градуса. Руините на цивилизацията са обгърнати от гъста растителност, в която дебнат свирепи мутанти – новите победители в жестокия естествен отбор. Група учени начело с Kerans се изправят пред последствията от екстремните климатични промени и властващия закон на джунглата в опит да запазят човешкото в себе си.
Защо да я прочетете: Детските спомени на Ballard (Катастрофа, Небостъргач, Империя на слънцето) от Шанхай и тези от последните му десет години в Лондон помагат да пресъздаде по забележителен начин най-тъмните страсти в човешката душа. Блестящатата му климатична проза е един от най-добрите постапокалиптични романи в историята – смесица между плашещо пророчество за един не чак толкова фантастичен свят, чиста поезия и майсторски портрет на личността, изправена на ръба на своите възможности.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ОТ ТАЗИ СТРАНА НА СМЪРТТА на Радослав Парушев (Колибри)

Историята: Новият белетристичен сборник на Радослав Парушев съдържа деветнайсет жанрово разнородни истории – пъстра, леко маниакална група, която обединява историчното с дистопичното, сериозното и рационалното с чистата и донякъде вулгарна комедия. Чрез авторовата нестандартна и провокативна перспектива се преживяват ключови травматични събития от историята и настоящето на европейската цивилизация. На фокус са бюрокрацията и кичът, а така също падането на Константинопол, атентатите, Ковид кризата и много други.
Защо да я прочетете: Защото адвокат Парушев (Никоганебъдинещастен, Животът не е за всеки, Смъртта не е за всеки, Само за напушени) никога не се отказва и се старае да публикува поне веднъж на две години с едничката цел да ни направи щастливи или поне по-малко нещастни.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЧУДАТИ РАЗКАЗИ на Olga Tokarczuk (ICU)

Историята: Бих искала, когато читателят се спре в книжарницата, да си зададе въпроса: Какво е това чудати? В какво се състои? Иска ми се да го подтикна да се запита какво означава нещо да е чудато? Най-новата книга на полската нобелистка преобръща представите за фантастична литература. Чудати разкази излиза извън тесните рамки на жанровото, за да изненада и да ни остави с куп въпроси след всеки текст. Десетте разказа в сборника предизвикват въображението, будят ту смях, ту почуда, някои са обвити в мистерия, а други докосват фино душата и любопитството на читателя. Времето и мястото на действието се менят скокообразно и няма място за монотонност.
Защо да я прочетете: Заради умението на Tokarczuk да пише проницателно, като вниква в естеството на най-ранните ни страхове и се вглежда в самотата и болката, закодирани дълбоко във всеки от нас. Удоволствието от майсторското боравене с думите и характерния за писателката експериментален подход към езика е гарантирано.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

СВАТБИ В КЪЩАТА на Bohumil Hrabal (Колибри)

Историята: Първата книга от автобиографичната трилогия на Hrabal разказва за неговото запознанство и женитба с любимата му съпруга – дъщеря на богат немски фабрикант, принуден след установяването на комунистическата власт да емигрира със съпругата си, оставяйки двете си деца в Чехословакия. Нестандартното хрумване на Hrabal е да разкрие самия себе си, своите вътрешни колизии, страхове и чудатости през погледа на младата и влюбена в него Pipsi.
Защо да я прочетете: Заради сдвояването на гледните точки на Pipsi и Hrabal, което подсигурява любопитно изживяване с мъжкото и женското възприемане и представяне на света. Вътре е и запазената марка на Hrabal-вото писане: вълшебното опоетизиране на делничното и грозното и отнасянето на привидно баналната частна история към мащабната панорама на сложната и често пъти безпощадна историческа епоха.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

29 СЕКУНДИ на T. M. Logan (Кръг)

Историята: Sarah е университетски преподавател по литература с амбиция да напредне в кариерата въпреки натиска на прекия си началник развратен и арогантен мръсник, който тормози сексуално и изнудва подчинените си млади жени. След като случайно и безкористно спасява от отвличане дъщерята на могъщ руски магиот, Sarah получава предложение за сделка с дявола: да даде едно име, което да изчезне за нула време.
Защо да я прочетете: Защото британецът T. M. Logan умее да изгражда внимателно и методично конструирани сюжети в своите психологически трилъри, без да пропуска детайли, без да отправя отворени въпроси, но същевременно да е абсолютно невъзможен за предвиждане. 29 секунди е обстойно изследване на проблема със сексуалното насилие на работното място и реакцията на обществото спрямо него.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

АКТРИСА на Anne Enright (Лист)

Историята: И докато сме още на темата със сексуалното насилие, ето една история за тъмната страна на шоубизнеса с пълен набор от мръсници и сексуални хищници. Сюжетът се завърта около книгата, която писателката Norah съчинява за своята майка: знаменитата ирландска актриса Katherine O’Dell. Разказът за звездните ѝ мигове, изтъркани любови и периоди на вътрешно опустошение на фона на събитията в Ирландия през 70-те, се преплита със собствената история на нейната дъщеря.
Защо да я прочетете: Също както в отличения с награда Booker през 2007 роман Събирането, и тук ирландската писателка провокира с теми, за които се говори все по-настоятелно: тъмната страна на славата, подценяването на жените и откритата мизогиния, физическото и психическото насилие и други подобни варварски похвати.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ДОМЪТ НА GUCCI на Sara Gay Forden (Сиела)

Историята: Заглавието е достатъчно краноречиво. Историята на семейната династия Gucci е разказана подробно и напоително като сурова приказка за лукс, интриги, възход и падения, но и за същински ренесанс в бизнеса на семейство, помрачено от поръчковото убийство на неговия двигател.
Защо да я прочетете: Ако сте разочаровани от едноименната екранизация на Ridley Scott или напротив – искате да влезете още по-дълбоко в шокиращата истинска история за ерата Maurizio Gucci и Черната вдовица с щателното проучване на Sara Gay Forden.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ на Фьодор Достоевски (Нике)

Историята: Първият психологически трилър в световната литература бързо надскача всякакви определения, за да се превърне в едно от най-високите постижения на Достоевски. Бедният студент от Петербург Разколников се решава да извърши нещо ужасяващо и необратимо. Възможно ли е да намери изкупление и да пречисти своята душа? Присъства ли човечността в заобикалящия го свят и какво представляват останалите герои около него?
Защо да я прочетете: Шедьовърът в световната литература и една от най-известните книги от пантеона на руската класическа литература, променила и повлияла на цялото съвременно изкуство и философска мисъл, присъства във всички списъци на най-важните книги за всички времена и е преведен на над 170 езика.
Колко струва: 30 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.