Don’t Go Gentle: Ревем с Idles на голям екран в Дома на киното

Вечна слава на нашите добри приятели от Фалшименто, киноманите от софийския Дом на киното (като Христо Христозов) и непознатото нам Кино Резонс, които организират БГ прожекция на документалния филм за Idles в деня на световната му премиера.

По думите на британското музикално списание NME, Don’t Go Gentle е затрогващ поглед към любовта на публиката отвъд обикновената фенщина и доказателство за неизменната способност на една рок група да промени твоя живот. Така или иначе, Idles никога не са били обикновена рок група от бесни и агресивни бели мъже. 75-минутният филм на режисьора Mark Archer не е обикновен очерк за възхода на бристълското банда след седем години блъскане и анонимност, преди да пробият масивно с дебюта Brutalism (2017) и последвалия го Joy as an Act of Resistance (2018), а филм за важното умение да черпиш сили в уязвимостта.

Подобно на много други (но не винаги успешни) британски банди, вокалистът Joe Talbot и неговите колеги канализират вътрешните си демони и проблеми в брутален рокендрол и непрестанно послание за любов и разбирателство, което обяснява и феномена с отдадената публика на Idles. И докато заглавието на филма Don’t Go Gentle намига директно към най-известната и абсолютно сърцераздирателна поема на Dylan Thomas, съдържанието на тази моментна снимка към Idles проследява техния решителен път през приятелство и съперничество, докато търсят своето място в един силно полялизиран свят.

Резултатът от група в разцвета на силите си и непрекъснатите обиколки от двете страна на Атлантическия океан е неочаквано вдъхновяваща демонстрация как може да се сплоти една мултикултурна общност. Без да е прекалено политически, Don’t Go Gentle следва Idles, докато превземат сцена след сцена, рушат стереотипи и окуражават своите фенове да говорят открито за психичните си проблеми.

Don’t Go Gentle: A film Аbout Idles е тази вечер от 21:00 в Дом на киното. Има още малко останали билети по 10 лева онлайн тук. Афтърпартито е в Cush.bar (който се намира на входа на киното за по-удобно).