ИНТЕРВЮ: Illa J за бийтовете като сай-фай филм

Американският продуцент и изпълнител Illa J се справя добре с големите очаквания. По-малкият брат на покойната хип-хоп легенда J Dilla отдавна е успял да надскочи сянката на своя влиятелен вдъхновител с великолепни албуми като миналогодишния John Yancey и предишната си работа с други важни имена в жанра като другарите от Slum Village.

Макар самостоятелната му кариера да започва още през 2008 с издаването на дебютния му албум Yancey Boys, направен изцяло от неизползвани бийтове на Dilla, Illa минава пред добрата школовка със Slum Village, за да се еманципира логично и да стигне до успешната поредица за независимия берлински лейбъл Jakarta Records с Home от 2017 и John Yancey от 2018, маркирали успешната му одисея с лосанджелисия продуцент Calvin Valentine.   

И докато Home е вдъхновен предимно от родния Детройт, John Yancey е потопен в слънчевия звук на Калифорния, контрастиращ под историите за възходите и паденията на връзките на Illa J през последните десет години, скръбта по загубата на Dilla и силата да преодоляваш всичко, докато налагаш собственото си име. Вече не съм просто по-малкия брат на J Dilla, а John – по-малкият брат на James. Правим бърз WhatsApp блиц с Illa десетина дни преди да се качи на сцената на връх Околчица като хедлайнер на фестивала Vola Open Air:

Къде сте сега и какво ви предстои преди Vola Open Air? Имам няколко свободни дни да се видя със семейството в Германия, след което имам концерти в Париж и Глазгоу, преди да се прибера у дома и да прекарам малко време с приятелката ми и да поработя върху нова музика. Поздрави на Аtamone, с когото издадохме EP-то The Bakery съвсем наскоро. Поздрави и на моята банда The Martians, и с нея предстои нещо интересно.

Най-странното място, на което сте свирили? Не си спомням за конкретен град, но веднъж трябваше да свирим в една зала в обикновена сграда, която беше подредена все едно си в нечия трапезария. Но атмосферата беше готина, получи се забавен концерт.

Къде най-много се чувстваш у дома извън собствения си дом? Честно казано, моят дом далеч от дома е (дълго мълчание)… бих казал на сцената зад моята бийт машина, но не съм сигурен. Просто се чувствам прекалено удобно и на място у дома, че да мога да избере някоя друго място, в което се чувствам по същия начин. 

Първият ви музикален спомен? Припяването с моето семейство вкъщи – как пея с моя брат и с моите родителите в хола, докато слушаме джаз. Цялото ми детство и юношество е свързано с много пеене навсякъде около нас.

Как се справихте с напрежението от очакванията да продължите делото и наследството на своя брат докато търсехте самия себе си? Вече не чувствам подобно напрежение. Усещах нещо подобно само в началото на моята кариера, сега просто приемам цялото това наследство такова, каквото е. Да, представям моя брат, но си имам собствено име и социално-осигурителен номер, аз съм си аз. Чувствам, че се намирам в една точка от живота си, в която не трябва да работя извънредно, за да затвърждавам и доказвам своята идентичност, вече съм го направил.

Как успяхте да намерите сили и вдъхновение за толкова позитивен албум през 2018 на фона на трагичния свят, в който живеем? Еми, честно казано, винаги са се случвали ужасни неща по света. Просто сега всичко се предава за секунди до целия свят. Хората си имат мобилни телефони, което помага да виждаме по-често полицейската бруталност в съвременното общество например. Но тези неща не са някаква новост, имало ги е винаги. Положението е такова, каквото е. Такава е реалността. Лично за мен, когато записвам албум, гледам да се вглеждам най-вече в самия себе си и да реагирам на мястото и състоянието, в което се намирам в конкретния момент, дори чисто духовно. Така и се стремя да записвам.

На какво се дължи отличната ви работа и химия с продуцента на последния албум Calvin Valentine? Продуцентът Frank Nitt ми говореше за него по време на едно турне и май се бяхме засекли случайно на (клубната вечер – бел.ред.) Low End Theory през 2015. Реално обаче се запознахме години по-късно, влязохме в студио, записахме три песни още първия ден и целия албум за по-малко от седмица и така. Не знам, това е от нещата, които са трудни за обяснение и нямат някаква определена тайна. Понякога просто се случва. Разбираме се перфектно в студиото. Но ако трябва да посоча нещо наистина конкретно, и двамата с Calvin имаме много добра работна етика. Извън нея просто е химия.

Казвате, че смятате да продуцирате следващия си албум съвсем сам. Кои са най-големите ви вдъхновения извън музиката? Научнофантастичните филми и космически кораби, винаги. Когато правя бийтове, винаги си представям всеки мои инструмент като части от космически кораб, които се събират в едно като някакъв огромен Трансформър. За такива неща мисля през по-голямата част от времето, не мисля за конкретни музикални жанрове, просто обичам да правя музика.

Кой е най-милият комплимент, който сте получавал за своята музика? Бащата на моята приятелка ми каза: Ти си абсолютно извънземно. (Смее се). Няма случайни неща, нали знаеш?

Кои от вашите съвременници са на върха на своята игра в музикалния бизнес в момента? Респект за Calvin Valentine, койъо убива. Но когато си се посветил да работиш върху собствения си стил и кариера ти е трудно да се фокусираш върху нещо другои конкретно върху музиката на други артисти. Чувам какво правят, но съм фокусиран най-вече върху собствената си музика, затова точно сега мисля, че съм на върха на своята игра.

Illa J e един от хедлайнерите Vola Open Air. Фестивалът е от 26 до 28 юли на врачанския връх Околчица. Билетите струват 40 лева в мрежата на Bilet.bg. Повече информация за Vola Open Air има тук и във Facebook.