Steve McCurry е бог на портретната фотография

Китай © Steve McCurry

Китай © Steve McCurry

Служителите на National Geographic и Magnum Photos целуват ръка на легендарния американски фотожурналист Steve McCurry всеки път като се завърти покрай техните офиси. Напълно заслужено. Афганското момиче от 1984 е само върха на айсберга. Интензивните цветове и излъчване на неговите портрети отразяват различните проявления на конфликтите в противоречивия свят, в който живеем през последните тридесетина години. McCurry е важен не само, защото работи отдадено върху незабравимата и на моменти стъписваща хроника на съсипани от глобализацията дравни култури и традиции от шест континента, но и заради безкомпромисното търсене на човешкия елемент и начина, по който най-тежките военни конфликти се отразяват върху лицата на своите жертви.

Индия © Steve McCurry

Индия © Steve McCurry

Публиката го следи отблизо още от началото на 80-те години, когато се преоблича като муджахидин, за да пресече пакистанската граница и да снима в контролираните от бунтовници земи в Афганистан, преди да се върне с няколко дузини филмови ленти, зашити в дрехите. Steve McCurry снима въоръжения конфликт между Иран и Ирак, гражданските войни в Ливан, Камбоджа и Афганистан, ислямските бунтовници във Филипините, войната в Залива и още много други опасни истории. Дори когато снима привидно лековатия календар на Pirelli през 2013 в Рио де Жанейро, фотографът отново разчита на познатия си дългогодишен стил.

Индия © Steve McCurry

Индия © Steve McCurry

Макар че Steve McCurry започва да снима своите портрети като поредица, всяка една от тях е способна да действа като съвсем отделна и завършена история. По-голямата част от фотографиите му са майсторски клас по създаване на сцена, която представя хората в оригиналния контекст на техния живот. Престижните му награди на рафта вкъщи са достатъчно красноречиви сами по себе си – златен медал Robert Capa,  наградата National Press Photographers, четири първи награди от конкурса World Press Photo и какви ли още не. Достатъчно причини да отбележите откриващата се тази вечер софийска експозиция на някои от най-емблематичните документални кадри на Steve McCurry като задължителното събитие тази седмица.

Кувейт © Steve McCurry

Кувейт © Steve McCurry

Изложбата на Steve McCurry е във Vivacom Art Hall на ул. Гурко 4 до 17 юни. Входът е свободен.