Taycan Cross Turismo: още едно добро електрическо Porsche

Porsche се отнася доста сериозно към светлото бъдеще на устойчивата мобилност и бърза да представи атрактивно попълнение в своята гама от изцяло електрически автомобили. Няма как иначе, след като едно от всеки три Porschе-та, доставени в Европа миналата година, е с електрически агрегат, а представеният през 2019 Taycan се продава в повече от 20 хиляди бройки по цял свят само за 2020.

Но освен да натиска здраво в луксозния сегмент на спортни автомобили от бъдещето, Porsche умее много добре и да изкарва различни подобрени и напомпани варианти на своите прословути флагмани. Taycan Cross Turismo е лек хечбек, колкото и да я ненавиждаме тази дума и да не прави добра услуга на силуета и  характеристиките на тази върховна машина. Ако искате го наричайте седан, макар че се приближава доста добре и към идеята за купе с четири врати (подобно на Panamera Sport Turismo), голямо багажно (над 1200 литра и повече, особено ако свалите напред задната седалка) и допълнително пространство за главите на пасажерите отзад.  

Макар да го определят като офроуд в официалните материали за пресата, Cross Turismo всъщност е по-скоро здрав Allroad/Outback модел с по-голям просвет от стандартния Taycan (с още 30 мм нагоре, ако поръчате го поръчате с допълнителен пакет Off-Road). Новият електрически модел на Porsche не е създаден за истинско офроуд изживяване такова, каквото си го представяте, но може да се справи отлично с вдигането на прахоляк по черни пътища и равен чакъл без големи препятствия.

Думата чакъл не е случайна, защото всички модификации на Cross Turismo разполагат с режим Gravel, който оптимизира и повдига още малко автомобила за движение извън асфалт. Като говорим за движение, подобно на спортния седан, и този Taycan Cross Turismo се възползва от електрическо задвижване с 800-волтова архитектура, ново високотехнологично шаси със задвижване на всички колела и адаптивно въздушно окачване за повече динамика.

Четирите различни версии са налични от момента на лансирането и снабдени с батерията Performance Plus с общ капацитет от 93,4 kWh. Стандартният модел Taycan 4 Cross Turismo е с 280 kW (380 к.с.) и ускорение от 0 до 100 км/ч за малко повече от 5 секунди, за да достига до максимална скорост от 220 км/ч и пробег от около 389-456 км. 4S е с 360 kW (490 к.с.), , ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,1 секунди, максимална скорост от 240 км/ч и пробег от около 388-452 км, Turbo е с 460 kW (625 к.с.), ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,3 секунди, максимална скорост от 250 км/ч и пробег от около, а топ моделът Turbo S  се разписва под 460 kW (625 к.с.), ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,9 секунди, максимална скорост от 250 км/ч и пробег от около 388-419 км.

Ако тръгнете да го заглеждате по-сериозно на някой паркинг, няма как да не ви заприлича сериозно на концептуалния модел Mission E Cross Turismo от автосалона в Женева през 2018. Силуетът му е дефиниран от спортната покривна линия, спускаща се надолу към задната част на автомобила. Дизайнерите на Porsche я наричат flyline или летяща линия и не пропускат да насочат внимание към офроуд елементите в силуета като уширенията на калниците, характерните предна и задна престилки и страничните прагове. Ако ще го карате най-вече по-черни пътища, няма да съжалявате от инвестиция в пакета за офроуд дизайн у неговите предкрилки в ъглите на предната и задната броня и в краищата на праговете, за да го пазите от хвърчащи камъчета.

Питате се каква е тази задна стойка на белия Taycan Cross Turismo от долната снимка? Отговорът: специална за до три велосипеда, която не пречи на отварянето на задната врата дори, когато е натоварена. Става за всевъзможни велосипеди, но си пасва най-добре с новите електрически eBike Sport и eBike Cross на Porsche, за които ще си говорим някой друг път.

Цената на новото Porsche Taycan Cross Turismo започва от 187 783 лева за базовия модел, 223 692 лева за 4S, 307 715 лева за Turbo и 373 431 лева за Turbo S. Всички цени са с ДДС, а първите доставки пристигат през лятото. Повече подробности има ТУК.