Къща за двойка (със сауна) и готин таван в Лещенска идилия

(Не)ясното бъдеще на международните пътувания тази година изисква да продължим разходките в родината до нови и добре забравени стари места, на които сме изкарвали добре. Като Лещенска идилия в Югозападните Родопи, където се подвизавахме преди близо четири години и продължаваме да засичаме и до днес в моментните Instagram истории на девойки с красиви шпаньоли и други интересни мацки.

Добрата новина е, че имотът с идилично име в живописното планинско селце е леко променен – от къща за гости се е превърнал в къщи за гости, без това да се отрази на красивата панорама към околните склонове и спокойната атмосфера. Първоначално замислената като помощна постройка до голямото външно барбекю се е разгърнала до малка еднофамилна къщичка за (прясно) влюбена двойка, която търси уединение от големите шумни компании в основната къща и е решила да чете, пише, медитира и скъсва от див секс по цяло денонощие, без да бъде прекъсвана.

© Ангел Жечев

Необходимата дискретност за горните занимания е гарантирана от голяма завеса, иначе огромният стъклен портал и прозорци от пода до тавана на 60-квадратната постройка от камък и дърво с характерен каменен покрив от тикли разкрива стегнат интериор в синята гама с мек кът за релакс и четене, собствена баня с тоалетна, малка кухничка с голяма печка и осветена от капандура спалня на второ ниво.

© Ангел Жечев

Допълнително усещане за простор се дължи не само на играта с полуетаж, голямата витрина и добрата панорама с малка полянка отпред, но и на височината от около четири метра и половина.

© Ангел Жечев

Основната причина за нарушаване на уединението на настанилата се двойка обаче вероятно се дължи на осъществяването на една от старите мечти на собствениците. Лещенска идилия следва изцяло нашите разбирания за функционалност, светлина, разпределение и уют. Решихме именно тук да си направим мечтаната сауна за 4-6 човека с панорамен прозорец към долината, за която не остана място в основната къща.

© Ангел Жечев

А в нея (основната къща, не сауната – бел.ред.) всичко си е същото, ако не броим дребните допълнения и детайли в интериора, за да не омръзва на редовните гости, и завършения още през 2019 обитаем таван. Оказа се, че често не ни стига една самостоятелна стая за още двама души, за да предложим общо четири спални, затова оползотворихме тавана с помощта на фирма Martiva и местни майстори.

© Ангел Жечев

Освен с красив прозорец към долината, просторният подпокривен етаж от близо 40 квадрата печели със своята дървена ламперия и спартански интериор с два къта за релакс и четене и голямо двойно легло. Няма собствена баня и стълбата се получи леко стръмна, но откакто сме го завършили, почти винаги го наемат заедно с къщата.

© Ангел Жечев

Мебелите във всекидневната и на тавана са антикварни датски, предлагани отскоро наблизо в района. И двете къщи имат подово отопление и такова на дърва за уют, както и климатици. Гостите не знаят, но в селото има добре зареден магазин, който работи всеки ден. Същото важи и за църквата от 1836 – може лично да ударите камбаната, стига да има празник. Като сме безделници, поне да не сме без празници.

© Ангел Жечев

Основната къща в Лещенска идилия се отдава за минимум две нощувки срещу 480 лева (без тавана) или 530 лева (с него) на ден. По-малката къща със сауна се отдава (само с голямата) срещу 250 лева на вечер. Повече информация за условията, услугите и резервации на +359 888 977 666.