Чудно ислямско кино в онлайн изданието на Sofia Menar

Navid Mohammadzadeh в кадър от Пазачът на затвора (2019)

Евала на чудесните младежи Ангел Хаджийски и Здравко Григоров от Позор, които вече повече от десетилетия дават мило и драго да ни изкарват от комфортната зона на ТВ маратони и стандартни заглавия с гмуркане в отлично игрално, документално и късометражно кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.

Уви, пандемията изключва прожекции на голям екран и съпътстващата програма от симпатични събития за опознаване на културата и традициите на ислямския свят, затова филмовият фестивал Sofia Menar минава изцяло онлайн от 15 до 31 януари с трийсетина пълнометражни и 12 късометражни заглавия, които няма къде другаде да гледате:

Както обикновено, акцентът е върху ново иранско и турско кино. Макер трейлъра да прилича на Под прикритие, напрегнатият трилър Едва шест милиона и половина (2019)  на Saeed Roustayi има награди от поне дузина престижни фестивали от цял свят (Токио, Цюрих, Венеция, Чикаго, Белград) и разказва за подземния свят на Техеран и сблъсъка между недостожимия наркобос Naser Khakzad (Navid Mohammadzadeh, Лантури, Стадо без пастир) и разгневения детектив Samad Majidi (Payman Maadi, Търговският пътник).

Историята в На пълна Луна (2019) проследява живота на влюбените Abdolhamid (Hootan Shakiba) и Faezeh (Elnaz Shakerdust), чиято идилия е нарушена от нелегалната търговия на родителите на съпруга, способна да предизвика фатални последствия за цялото семейство. Новият филм на Narges Abyar (Дъх) прави своята българска премиера на Sofia Menar и вече може да се похвали с водещите награди за най-добър филм, режисура, главна мъжка и главна женска роля на фестивала Фаджр в Техеран.

Язовецът (2020) на Kazem Mollaie идва в България с награда за най-добър филм от фестивала в Остин и история за 40-годишна жена, която се сблъсква със странен инцидент в навечерието на втория си брак – нейният син инсценира собственото си отвличане в отчаян опит да събере отново своите родители.

Новият филм на доайена на иранското кино Rasoul Sadrameli е дебют за фантастичната Soha Niasti, която печели награда за най-добра актриса от филмовия фестивал в Москва. Животът ми във втори курс (2019) разказва за две близки приятелки и колежки от университета, чийто живот се обърква тотално след екскурзия в Исфахан. Ако сте верен фен на иранското кино, вероятно ще разпознаете Ali Mosaffa (Минало, Последната стъпка) и Babak Hamidian (Кипарис под вода) в поддържащите роли.

Пазачът на затвора (2019) е вторият филм на Nima Javidi след изключително успешния му дебют Мелбърн (2014). Затворническата драма проследява усилията на полковник Jahed да расте в йерархията до момента, в който при евакуацията на група затворници, един от тях изчезва, а нашият човек е изправен пред наистина съдбовен избор. Трейлърът загатва за жестока кинематография, а в актьорския състав си личат имената на Navid Mohammadzadeh (горният Шест метра и половина), Mani Haghighi (За Ели, Мелбърн) и Setareh Pesyani (Забранено за мъже, Лантури).

Турският Цигански романс (2019) на режисьора Oguzhan Yildiz разказва за цигуларя Rom, който живее в циганската махала на Истанбул и си изкарва прехраната като музикант в нощен клуб. В свободните си вечери свири на брега на Босфора и запомня всичко по слух, защото никога не е учил и дори не познава нотите. Една вечер преподавателка от музикалната академия го чува и кани в академията, за да може животът на главния герой да се трансформира от цигански романс в класическа симфония, един вид.

Най-награждаваният филм в селекцията на тазгодишния фестивал е Омар и ние (2019) на Maryna Er Gorbach и Mehmet Bahadır Er. Сюжетът проследява перипетиите на наскоро пенсиониралия се военен Ismet, който не може да намери общ език със семейството и околните – синът му се спасява в Щатите, съпругата на Ismet го последва, а самият той се изправя пред ново предизвикателство, когато неочаквано до къщата му се настаняват двама бежанци, подтикващи го да преосмисли своите предразсъдъци и възгледи.

Дебютът на Elif Akarsu Polat и Çigdem Bozali разказва за момче и момиче, които растат като неразделни и самодостатъчни си хлапета. Когато младежът заминава за големия град и повече никога не се връща, девойката губи най-добрия приятел и първата си любов. Малко по малко, младото влюбено момиче се превръща в самотна зряла жена със ст6ранно хоби – да си пише със затворници, за да споделя с непознати. Сюжетът в Писма на съдбата (2019) звучи като да има тежък и неочакван обрат, но да видим.

Пълна програма и пълна информация за Sofia Menar има тук. Всички всички от фестивала могат да бъдат гледани онлайн в Neterra TV+. Билетите струват 10 лева за 3 филма, 20 лева за 10 филма и 30 лева за всички.