Лещенска идилия

Малките селища по стръмните склонове на Югозападните Родопи са подходящи места за прочистване на мислопроводите с планински климат, средна годишна температура около десетина градуса (0 през зимата и 20-23 през лятото) и множество минерални извори и басейни в района на Гърмен, Огняново и Мусомища. Гледката също не е никак лоша. Погледът стига до Неврокопската котловина по средното течение на Места, пролома Момина Клисура и Разложката котловина. На изток са склоновете на планината Стъргач и ридът Дъбраш, на юг пък са северните склонове на Пирин.

Няма как да не сте чували за спокойната панорама на Лещен, живописно място на 200 километра от София и само на 90 от плажовете на Кавала в съседна Гърция. Именно там откриваме къщата за гости с умилителното име Лещенска идилия – красиво място с типичната за района самобитна архитектура и интериор със стари и рустикални елементи като от добро списание за бутиков туризъм в алпийски шалета. Откриваме сами е силно казано и не особено коректно признание, защото сме се доверили на препоръката на жена, която разбира от такива неща.

Собствениците споделят, че името си идва съвсем естествено от усещането за безвремие и лекота на душата и домашната атмосфера, която е различна от традиционните къщи за гости и хотели. Лещенска идилия се намира в най-високата част на селото, което гарантира запомняща се гледка към долината и заснежените върхове на Пирин от всяка стая или веранда. Точно тази гледка след едно новогодишно посрещане на 2008 ни вдъхнови къде на шега, къде на сериозно да си намерим собствено местенце и да си построим къща именно тук. Шегувахме се, че върховете напомнят за Монблан, сдобихме се с парцела на 21 януари и два месеца по-късно вече имахме разрешение за строеж.

Още с влизането си личи, че двамата са се постарали да си направят уютно място за разпускане, което се вписва интелигентно в архитектурата на останалите къщи наоколо и предлага достатъчно удобства за своите гости. Използваните материали са естествени – стените, таваните, обшивката и дуварите са изградени от камък, бял бор и смърч от горите наоколо.

Първият етаж се състои от просторна дневна на две нива с меки канапета, трапезария за десетина души с маса от местен дърводелец и столове от избелен дъб и напълно оборудвана кухня за добри готвачи, които могат да се възползват от професионалната печка с две фурни и пет гaзови котлони, достатъчно работни плотове и пълен набор кухненска посуда.

Цялото първо ниво е положено с клинкерни плочки, които задържат топлината от подовото отопление и позволяват да се размотаваме боси през всички сезони. Както можем да се досетим, терасата с маса за хранене и сутрешно кафе се възползва максимално от гледката наоколо.

Вградената скандинавска печка на дърва в дневната е оградена от меки канапета, които предразполагат за опияняващи, сериозни разговори с добро вино и предварителна игра с когото трябва. Обшивката на самото огнище пък е изработено от стари цепени дъски в бакърен цвят, които се извисяват на четири метра височина до самия таван.

Вторият етаж е определен за три самостоятелни спални с различен интериор (голяма господарска със собствена баня и две по-малки с допълнителни разтегателни капанета) и излаз към прекрасна веранда. Къщата е подходяща за компактна група от 6-8 човека. Ако са десетина, става малко притеснено и трябва да се ползват диваните на първия етаж. Нямаме нищо против, стига да им е удобно. Имаме и кабелна телевизия, безжичен интернет, четири велосипеда и барбекю в двора с достатъчно дърва, за да го разпалите.

Сега ще трябва да ни извините, защото отиваме да стягаме багаж.

Лещенска идилия се отдава под наем срещу 420 лева/ден през зимния и 350 лева/ден през летния сезон. Още информация и резервации на +359 888 977 666.