Домашно училище: Sapiens излиза в детско илюстрирано издание

Светът е потънал в безсмислена информация, а ние се чувстваме длъжни да стимулираме малчуганите с малко яснота и история, за да ги измъкнем от капана на TikTok глупостта. Въпросът е как да им помогнем да видят голямата картинка, без да се заплетат в маловажни подробности?

На помощ се притичва любимия писател на Obama, Bill Gates, Joe Rogan, Lily Cole и Richard Branson, който е добър в правенето на крачка назад и обхващането на цялата история на човешкия род. Популярният израелски историк Yuval Noah Harari адаптира своя мега бестселър Sapiens: кратка история на човечеството (16 милиона копия на 60 езика в цял свят) в илюстрирано издание за деца. Отделните томове, които следват изложението на оригинала, но го пълнят с остроумия, смешки и колоритни герои – праисторическият Бил, доктор Фикция и детектив Лопес.

Sapiens: история в картинки им показва как един безличен примат е станал властелин на Земята, способен да разцепи атома, да лети до Луната и да пренапише генетичния код на живота. Или, както казва издателството, ако искаме да разберат защо всички ние сме затворници във виденията на отдавна починали хора, това е идеалното четиво за деца. За да се понравят на по-младежката аудитория, илюстрациите на Daniel Casanave предлагат нов артистичен поглед към човешката история – човешката еволюция е представена като ТВ шоу, първата среща на сапиенс с неандерталците е изобразена като съвременното изкуство, а изчезването на мамутите и саблезъбите тигри е преразказано като криминален трилър.

Предвид тематиката, новата комикс поредица на изключителния мислител Harari и неговите печени сътрудници едва ли ще застигнат другите му два фундаментални бестселъра Homo Deus. Кратка история на бъдещето и 21 урока за 21-ви век, но знае ли човек – като нищо може и да предизвикат рисувана революция в жанра с интелектуални четива. Да не забравяме, че двамата със съпруга му стоят и зад социално ангажираната компания Sapienship, работеща в областта на развлекателната индустрия и образованието и целяща да фокусира общественото внимание върху най-важните глобални предизвикателства пред света, така че като нищо.

Първият том на Sapiens: история в картинки (твърди корици, 248 страници, Изток-Запад) от Yuval Noah Harari, David Vandermeulen (ко-автор) и Daniel Casanave (илюстратор) струва 24 лева онлайн тук. Повече информация и още клипчета на английски има тук.