Детската легенда на Maurice Sendak излиза на български

Докато повечето БГ издателства продължават да издевателстват върху своите читатели с кофти корици, детските книжки на Дакелче и Лист не спират да ги отсрамват.

Такъв е случаят и с новата голяма книга на последното издателство. Макар да е сравнително тъничка, При дивите неща на Maurice Sendak е ужасно красива и много важна за историята на жанра вече повече от половин век след своята поява. Най-добрата книга в картинки според учителската гилдия на САЩ излиза за първи път у нас в луксозно издание с твърди корици в превод на Стефан Русинов и с жестоките оригинални илюстрации на автора.

Масовата публика я познава не заради престижните награди и легендарна история, а най-вече покрай фентъзи адаптацията на Spike Jonze отпреди повече от десетилетие. Макар да е писана през далечната 1963, детската книжка на американския илюстратор и писател е актуална и до днес със своите теми за детския гняв, отегчение, ревност и жажда за приключения. Историята на малкия наказан (и обиден) Max, който има достатъчно развито въображение, за да превърне стаята си в обитавана от зли зверове островна джунгла, е вдъхновена от роднини от голямото еврейско семейство на Sendak.

Първоначалното му решение да напише Земята на дивите коне пропада бързо, след като осъзнава, че не може да рисува коне. Намесата на прeдвидлив редактор обаче се оказва съдбоносно с предложението да смени кончетата с диви неща (по еврейския израз за диви животни – vilde chaya) – определение, използвано с любов по адрес на енергични и шумни деца. Детското въображение на Sendak помни клетите му роднини като луди хора с налети с кръв очи и големи жълти зъби. Истината за неговото семейство обаче е малко по-различна – всичките му роднини в Америка са еврейски имигранти от Полша, спасили се от Холокоста.

Последното обяснява и великолепния стил на илюстрациите книгата, която редовно е на върха на класациите за жанрови книги и е препоръчвана от учители, психолози и критици. Така че няма страшно, посягайте смело към зловещо милите създания на Maurice Sendak.

© Петър Драганов

При дивите неща (48 страници, твърди корици, Лист) на Maurice Sendak струва 25 лева онлайн и в книжарниците.