The Sartorialist: Man – не правила, а идеи за кеф и секс в гардероба

За 15-те години скитане по най-интересните и добре облечени световни улици, Scott Schuman е натрупал достатъчно богат фотографски архив с елегантни джентълмени и страхотни жени, че да печата по един нов албум на всеки две-три години, минимум. За щастие, последната книга на The Sartorialist не е обикновена фотографска медитация за изгубеното време и физически седмици на модата, а наръчник за това как да се обличаме добре и как да открием и усъвършенстваме собствения си стил.

Но още преди да сте ни погнали с въпросa на кого му пука, камо ли трябва, още един наръчник по облекло, който те кара да се чувстваш зле (облечен) или мотивиран да следваш сляпо всякакви сезонни тенденции, Schuman контрира със същината на The Sartorialist: Man, а именно да бъде книга за наслаждаването на свободата да изследваме просто какво ни стои добре.

© Scott Schuman

Идеята за книга, която не е просто списък с правила, а само очертаване на основните принципи и вдъхновение за експеримент, му хрумва по време на един от традиционния му обяд с 25-те най-елегантни мъже и приятели на ежегодното Pitti Uomo. Наблюдавах колко любопитни са към стила си един на друг и исках да пресъздам това чувство на добронамерена помощ и интерес не с познати правила, а с принципи, които да ви помогнат да взимате уверени решения за вашия гардероб.

© Scott Schuman

Разбира се, за да е по-пригледно и подредено всичко, Schuman вкарва прекрасната си улична фотография на стилни мъже от всяка възраст и точка на планетата в класическа структура с раздели за всичко важно. Книгата започва с главата Dressing Your Body Type, защото трябва да познаваме отлично собствените си пропорции и особености преди дори да помислим да сложим сако или каквото и да било. Следват го илюстрираните раздели за облекло (Clothing), посветен на най-важните елементи в базовия гардероб (от сака и панталони и яки и ръкави до бельо и връхно облекло с любимите палта) и аксесоари (с или без чорапи, вратовръзки, сгъвания на кърпички, избор на правилните очила и обувки), а също и финалният трети за поддържка и природосъобразни навици в обличането и носенето из града.

© Scott Schuman

Schuman не се сдържа да даде и своите съвети как и защо да инвестираме в определени дрехи за дълго носене, дали да пазаруваме онлайн или на място (винтидж или нови), какво да знаем за първата си среща с шивач и как да се вдъхновяваме от ревюта, приятели и колеги. И дори да не обърнете задълбочено внимание на придружаващите текстове или илюстрациите на съпругата му Jenny Walton, Тhe Sartorialist: Man е много свеж, съвременен и вдъхновяващ калейдоскоп с многообразния стил на истинските мъже днес.

© Scott Schuman
© Scott Schuman

The Sartorialist: Man (твърди корици, 312 страници, 250 фотографии, Rizzoli New York) на Scott Schuman струва 75 лева оналайн тук.