Президентските мемоари на Оbama излизат след изборите

Мултимилионната литературна сделка на семейство Obama с Penguin Random House се развива по план.Две години след хиперуспешната Моята история на Michelle Obama, 44-ият президент на Съединените щати издава своята Обетована земя с едновременна премиера на 25 езика в цял свят.

Първият том от президентските мемоари на Barack Obama ще се появи на пазара на 17 ноември (а у нас на български още на 1 декември от Софтпрес) – точно две седмици след деня на изборната битка между Trump и Biden, за да не подклажда враждата и кампанията на своят бивш вицепрезидент, но и за да се класира точно в разгара на полемиката след президентските избори и преди силния сезон за подаръци по Коледа.

В Обетована земя, Obama обещава честен отчет за моето президентство, силите, с които се борим като нация и как можем да преодолеем своите различия и да помогнем на демокрацията да работи за всеки. Как? Ами като разкаже от първо лице невероятната си одисея от млад мъж в търсене на своята идентичност до лидер на свободния свят, без да спестява изумително лични детайли както своето политическо образование и ключовите моменти от историческия си първи мандат като (първия чернокож) президент – противоречиво и нееднозначно приемано време на драматични трансформации и смут, които ескалират още повече при неговия наследник на поста.

Вероятно най-очакваните президентски мемоари в последните десетилетия са рекламирани като разтърсващо, дълбоко лично свидетелство за историята в мига на нейното случване – от най-ранните политически амбиции на Obama през решителната победа на първичните избори в Айова, която показва силата на обществения активизъм (нещо крайно нетипично за политическата класа от тази страна на Дунав, но карай – бел.ред.) до повратната нощ на 4 ноември 2008, когато е избран за 44-ти президент на САЩ.

Размишлявайки върху президентския си мандат, Obama предлага своето виждане не само за невероятния обхват, но и за ограниченията на президентската власт и задълбава в задкулисния поглед към щатската партийна политика и международната дипломация. Първият том на Обетована земя свършва с ликвидирането на Osama Bin Laden, но не преди да е минал през Овалния кабинет и в Залата за извънредни ситуации в Белия дом, Москва, Кайро, Пекин, борбата със световната финансова криза, мерките срещу Владимир Путин, Obamacare и сблъсъците с генерали по въпроса за стратегията в Афганистан, реформата на Уолстрийт и експлозията на нефтената платформа Дийпуотър Хърайзън.

Или, казано накратко, всичко, което очаквате да разберете от гледната точка на обществен организатор, стъпил на световната сцена под теглото на очакванията на цяло едно поколение, вкопчено в посланията за надежда и промяна. Obama признава, че е писал открито и за това как животът в Белия дом се отразява на съпругата му и дъщерите и не пропуска тежките заключения за ключовите събития и хората, които ги предизвикват, а също и за постигнатите успехи и допуснати грешки.

Предвид неоспоримата харизма, интелект и начетеност на Obama, в комплект с предишните му два бестселъра Баща ми и аз и Дързостта на надеждата, Обетована земя със сигурност ще продаде милиони копия от воле напук на високата цена. Датата на издаване на втория и заключителен том все още не е известна, а турнето за представяне на книгата зависи от развитието на пандемията тази есен. Едва ли ще включва дата в Арена Армеец, но Обетована земя излиза на български от Софтпрес на 1 декември с идентична корица и типография. Цената на българското издание все още не е обявена, но английското ще излезе с твърди корици на 768 страници с две отделни 16-странични фотовложки за около £35 на Острова.