The Plovdiv Edition: Джаз с контрабасът на Avishai Cohen

Avishai Cohen в Париж, Франция, 2017 © Andreas Terlaak

Празнината от отменения A to Jazz и нежеланието да рискуваме с малки задушевни клубове и сцени могат да бъдат контрирани само с един дяволски добър контрабасист в Пловдив в началото на ноември.

Първата новина от шестото издание на Plovdiv Jazz Fest е свързана с последния концерт от програмата. Виртуозният контрабасист, певец и композитор Аvishai Cohen закрива фестивала не с един, а с два концерта, за да можем да го видим спокойно в голяма зала и на разстояние един от друг, както повелява новият корона ред.

Репутацията на Cohen като един от най-великите басисти за последните две десетилетия не е случайна. Най-голямата му сила обаче е да композира, защото умее да вършее благодатно  през безкрайна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от текстове на иврит и ладински народни песни до комбо с класическа музика, стандарти и съвременен джаз.

Роденият в северноизраелския кибуц Кабри музикант първоначално свири на пиано, преди да замине временно за Щатите на 14-годишна възраст да мине на бас китара покрай новата си любов, а именно американският джаз. По-късно Cohen завършва музикалната и художествената академия в Йерусалим, а на 22 вече е в Ню Йорк, за да учи в университета The New School и да се издържа като строителен работник, преди да започне да свири заедно с панамския пианист Danilo Perez.

Avishai Cohen свири шест години в Chick Corea’s New Trio, преди да започне своята изключителна солова кариера през 2003. В България пристига със своето ново трио с пианиста Елчин Ширинов и барабанистката Roni Kaspi, за да представят 17-тия албум на Cohen – Arvoles, издаден за независимия лейбъл на контрабасиста RazDaz Recordz, през 2019.

Пловдив е част от юбилейното турне на Cohen под името 50:50:50, което включва 50 концерта в 50 града за 50-тата годишнина на музиканта. Освен трите основни събития, програмата на фестивала включва по-камерни концерти, грандиозно предварително събитие, изложба в памет на Андрей Даниел, лекция за норвежката джаз певица с български произход Радка Тонеф и традиционните джемсешъни.

Имената на другите чуждестранни участници все още не са обявени, но имайки предвид предходните гостувания на титани като Jan Garbarek, John Scofield, Donny McCaslin, Rosalia de Souza и Maria João, едва ли ще разочароват. И не забравяйте, когато Avishai започне да се плези, значи е време за сериозни танци:

Avishai Cohen е в пловдивския Дом на културата Борис Христов на 7 ноември. Билетите за двата концерта струват 60 лева в Eventim. Повече информация за Plovdiv Jazz Fest ще има тук, но като обновят сайта.