NSFW: Момичетата на Bunny Yeager

Bettie Page с плюшен тигър, Маями, 1954 © Bunny Yeager / Rizzoli New York

Съществуват поне дузина причини да наричаме Bunny Yeager кралицата на класическата pin-up фотографията. Американската фотографка снима Ursula Andress и Sean Connеry в Ямайка по времето на Доктор Но, открива легендарния актов модел Bettie Page и остава в историята на еротиката като първата жена, снимала за Playboy. Yeager е на 83 години и използва възродения интерес към работата си през последните няколко години с издания за Rizzoli (Bunny Yeager’s Darkroom с предговор от Dita Von Teese) и самостоятелни изложби. Pin-up момичетата на Бъни е ретроспективна изложба с 50 фотографии на Yaeger от 50-те и 60-те години, които разказват величествени истории за живота и работата на един от най-влиятелни американски фотографи на XX век – автопортрети на самата красавица Bunny, както и непубликувани досега снимки на модели и актриси като Bettie Page, Ursula Andress, Mamie Van Doren, Maria Stinger и още много от класическите pin-up модели. Повечето кадри напускат студиото на Bunny за пръв път.

Bettie Page в увеселителния парк Funland, Маями 1954 г. © Bunny Yeager / Rizzoli New York

Изложбата се организира от Sofia Vault – колективът на Йордан Тодоров (редактор, режисьор, еротоман), Борис Десподов (режисьор) и Иво Стоименов (Long Evilo), които искат да се занимават с интересни попкултурни събития в България. Тримата харесват pin-up фотографията, защото е секси, чувствена и далеч по-невинна от повечето секси образи, които срещат днес. Вероятно харесваме pin-up и заради носталгията по време, в което не сме имали шанса да живеем. Едно от значенията на думата vault e подземно помещение за съхраняване на ценности или трезор. Снимките на Bunny са първото от многото съкровища, които се надяваме да покажем на българската публика.

Автопортрети на Bunny Yeager от 50-те и 60-те © Bunny Yeager / Rizzoli New York

Според Bunny Yeager макар и някои да отричат, всяка жена в даден момент от живота си е имала или ще има желание да позира без дрехи. Американската фотографка знае какво говори, след като самата тя започва кариерата си като доста успешен модел. Linnea Eleanor Yeager започва да се снима едва 17-годишна и за нула време се превръща в един от най-търсените модели в Маями през 40-те. В началото на 50-те Bunny минава предимно зад камера във време, когато снимането на оскъдно облечени или голи pin-up мадами е приоритет на мъжете. Колегите й по това време се чувстват застрашени, защото като бивш модел Bunny знае как се позира пред камера и може с лекота да заговаря потенциалните си модели на плажа или по автобусни спирки.

Автопортрети на Bunny Yeager от 50-те и 60-те © Bunny Yeager / Rizzoli New York

Bunny обикновено позира в собственоръчно ушити бански и неслучайно е считана за един от първите модели с бикини по плажовете на Флорида.

Първата сесия на Bettie Page с Bunny Yeager, Маями, 1954 © Bunny Yeager / Rizzoli New York

Bettie Page и Bunny Yeager се запознават през 1954 и работят заедно едва година – достатъчно да променят американската попкултура и еротика през XX век. Известната фотография с коледна елха е публикувана в януарския брой на Playboy през 1955 – Bettie става супер известен pin-up mодел и иконa на 50-те, а Bunny влиза в историята на Playboy като първата жена фотограф, работила за списанието.

(Ляво) Bettie Page на разходка с лодка, Маями, 1954. (Дясно) Първата сесия на Bettie Page с Bunny Yeager, Маями, 1954 © Bunny Yeager / Rizzoli New York

Bettie Page в легендарната сесия с гепардите от увеселителния парк в Бока Ратон, 1954 © Bunny Yeager / Rizzoli New York

Сексуалната революция през 70-те години и новите нрави на обществото предизвикват навлизането на по-експлицитни и порнографски фотографии в мъжките списания и естетиката на Bunny Yeager бързо се превръща в старомодна. Фетишисткият фотограф Eric Kroll определя нейната работа като еротична и бляскава, но не и нецензурна и порнографска. Точно каквато ни харесва.

Ursula Andress като Honey Rider в Доктор Но, Ямайка, 1962 © Bunny Yeager / Rizzoli New York

Pin-up момичетата на Бъни се октирва днес след 19:00 ч. във Vivacom Art Hall и може да бъде разгледана до 25 октомври. Преди откриването агентът на Yeager ,Ed Christin, и берлинският галерист Helmut Schuster ще изнесат лекция на тема Бизнесът в изкуството. Входът за двете събития е свободен.