Нова палитра за иконичните столове на Arne Jacobsen

Чисто нова палитра с поне дузина цветове очевидно е изпитан трик за годишнини и специални колаборации в света на привлекателните дивани и легендарни столове. Още не сме се възстановили от 50-тата годишнина на лъстивата италианска Bocca, когато се обръщаме към един от най-добрите примери за датски минимализъм.

Случайно или не, датската компания за обзавеждане Fritz Hansen ангажира италианския куратор, издател, галерист и предприемач Carla Sozzani от 10 Corso Como за нова цветова палитра за иконичните трапезни столове на Arne Jacobsen. Колекцията с красноречивото заглавие A Sense of Colour засяга три от най-известните модели на архитекта, замислени между 1952 и 1957 и пуснати за масово производство малко преди Jacobsen да стане суперзвезда с Яйцето и Лебед за хотел Radisson SAS в Копенхаген.

Carla Sozzani ве парижкото си студио със столовете от Серия 7 на Arne Jacobsen за Fritz Hansen, 2020

Забележителният и вечен емоционален силует на събиращите се един върху друг столове Серия 7, Мравката и Гран При е постигнат с тънка конструкция от формован шперплат и тънки хромирани тръби за крачета и продължава да продава милиони бройки и до днес. Carla Sozzani работи отблизо с дизайнерския екип на Fritz Hansen, за да селектира топла палитра от 16 различни нюанса – наситени червени, сини и зелени тонове, без да забравят за жълто, оранжево, пастлени и неутрални бежови нюанси.

Столовете Серия 7 на Arne Jacobsen за Fritz Hansen x Carla Sozzani, 2020

Или, както го е обясняла поетично самата Sozzani, от тъмнозеленото и синьото на вълните и небето до розовите и охра нюaнси на рaковини и избледняващия морски бряг по здрач, палитрата е естествен резултат от изследването на дневната светлина и нейния близък партньор, нощта, за да уловим същността на споделените цветови хармонии. Не за друго, а защото всяка интеракция със светлината и конфронтация с мрака предизвиква дълбока емоция, а именно цветът е магнитът, който ги привлича. Уха.

Столовете Мравката на Arne Jacobsen за Fritz Hansen x Carla Sozzani, 2020
Столовете Серия 7 на Arne Jacobsen за Fritz Hansen x Carla Sozzani, 2020

Столовете Серия 7, Мравката и Гран При на Arne Jacobsen за Fritz Hansen с палитрата на Carla Sozzani струват от 542 до 814 лева онлайн тук.