Черната утопия на Tyler Mitchell е упойващо спокойна

Tyler Mitchell не е просто първият чернокож фотограф, снимал корица за американския Vogue. Нито пък е само и единствено едно от най-популярните портретни момчета на #BLM движението или просто вундеркинд в съвременната култура, която работи еднакво добре за авангардни списания, големи модни къщи и най-добрите галерии в света.

Роденият в Атланта и израснал върху скейтборда в Бруклин талантлив и млад агент е от онези ценни имена с особен поглед върху така наречената черна утопия – нито прекалено краен и брутален, нито ексцентричен, а по-скоро оптимистичен, съвсем навременен и упойващо спокоен поглед върху различните измерения на афроамериканската градска диаспора. Независимо дали снима случайни портрети и откраднати моменти на фриволност в парка или насища модната фотография с много цвят и хора, които се сливат с природата по най-естествения възможен начин.

Без заглавие (фриволност в парка), 2019 © Tyler Mitchell

И макар масовата публика да асоциинира неговото име предимно с корицата на Beyonce за Vogue през 2018 (портрет от сесията е в постоянната колекция на The Smithsonian), Mitchell се чувства много по-добре в своя собствен и меланхоличен свят на вдъхновяваща красота, белязана от травма. I Can Make You Feel Good събира най-доброто от досегашния му фото и видео архив първо за самостоятелната изложба в амстердамския Foam Fotografiemuseum, а после и за дебютна монография за Prestel, която изследва чернокожата естетика и общност, търсеща сламки на надежда и оптимизъм в това неприятно време.

Без заглавие (Toni), 2019 © Tyler Mitchell/Prestel

Преднамереното оформление без бели полета отразява желанието на Mitchell да провокира асоциации и контрасти единствено със споменатата естествена светлина и пищни ярки цветове, за да изобрази младите чернокожи момчета и момичета през своя интимен и положителен поглед. И макар I Can Make You Feel Good да е категорична декларация за щастие, Mitchell няма нищо против да изследва и по-болезнени социални теми покрай тазгодишната му стипендия на името на Gordon Parks. Остава само да работя по-често и с такива авангардни имена като Solange и Moses Sumney, за да се бетонира окончателно в авангарда, преоткриващ историческата естетика на своята общост за всички поколения.

I Can Make You Feel Good(208 страници, твърди корици, Prestel) на Tyler Mitchell струва 80 лева онлайн тук.