Йордан Радичков в Сибир и Швеция

Осмият том събрани съчинения на Йордан Радичков припомня два от най-интересните и позабравени негови пътеписи. Неосветените дворове разказва за пътувания на българския писател из сибирските земи през 1967 година, където Радичков прекарва повече от четири месеца в изследване на всевъзможни места – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни краища, за да се стигне до срещата му с впечатляващ сибирски шаман, който преследва мисълта и творчеството му и занапред.

Успехът и многобройните преводи на Неосветените дворове впечатляват и литературната критика в Швеция, която кани Радичков да попътува из Скандинавия и да напише нещо и за техните земи. Речено сторено. Появилият се през 1980 пътепис Малка северна сага описва впечатленията на автора от пътешествията в Швеция през различни сезони и по различни поводи – от най-дългия ден в страната до участието му на кръгли маси с Kurt Vonnegut и Heinrich Böll.

Историята и в двата пътеписа се преплита със спомените на Радичков за родния му край, близките, детството, бомбардировките над София, сънищата на младата му майка и една литературна панихида в памет на Емилиян Станев и безбройните му кучета. Най-ценното покрай новото издание обаче е изложбата с непоказвани досега черно-бели фотографии от сибирската одисея на автора – срещите на един добре облечен, безкрайно умен и съзерцателен български писател с еленовъди, якути, сребърна лисица, снежна пустош и тайга. Евала на фотографа Александър Сертев, който е успял да ги възстанови от тежко увредени ленти и да им даде нов живот в едноименната експозиция Неосветените дворове.

Изложбата Неосветените дворове се открива на 15 ноември след 18:30 в Столичната библиотека на пл. Славейков 4. Tогава е и представянето на том осми от поредицата Йордан Радичков. Събрани съчинения на издателство Нике. Повече информация за събитието има тук.