(ОНЛАЙН) ТЕАТЪР: Гледайте Леонид Йовчев в Малдорор

Едва ли ще се върнем в театралните зали преди есента, затова по-добре да наваксаме с малко качествен театър и от канапето вкъщи.

Първата възможност за това се явява още тази вечер с онлайн премиерата на Малдорормоноспектакълът на блестящия Леонид Йовчев от 2015, който се играе успешно в продължение на няколко години сцената на Френския институт в България.

Независимо дали сте го гледали на живо преди години или се срещате с него за пръв път, спектакълът на режисьора Ани Васева и експерименталната трупа Метеор си заслужава парите заради прекрасната игра на Йовчев и умелия начин, по който е адаптиран текста на Comte de Lautréamont – псевдоним на родения в уругвай френски поет Isidore Lucien Ducasse.

Песните на Малдорор e спряна от печат малко преди смъртта на автора само на 24 през 1870, за да бъде преоткрита от сюрреалистите почти век по-късно. Моноспектакълът на Йовчев е съсредоточен върху текста, чиято задълбочена работа с движението и вокалната партитура въплъщава тревожните фантазии на Lautréamont.

Както споделят авторите, литературата е трансформирана в театър не като сценична адаптация, а интензивността на текста не е укротена и опростена. Напротив, мобилизирана е чрез физически техники и работа с образа. Доказателство за последното има в долния откъс: 

Онлайн премиерата на Малдорор е тази вечер, 4 юни, от 20:30 онлайн тук. Билетът струва 8 лева и ви позволява да го гледате в следващите 72 часа.