Франкенщайн на Кралския национален театър е в YouTube

Първо свикнахме с липсата на кината и се преориентирахме изцяло и повече от успешно към домашния екран. След това трябваше да свикнем и с липсата на театър, което си е трудна работа – нито един стрийм не може да замени интимното изживяване в тъмна зала с няколко десетки/стотин зрители, но поне замазва положението с възможност за детайлно припомняне на любими постановки.

И след като изгледахме всички откъси от репертоара на Народния и останалите български театри в YouTube през последните няколко седмици, скачаме към бруталистката сграда на Кралски национален театър в Лондон за една от най-известните и впечатляващи негови постановки от последните десет години.

Скачаме чисто метафорично, защото програмата National Theatre At Home излъчва чудовищния (без извинение за играта на думи) хит на режисьора Danny Boyle (Трейнспотинг, Беднякът Милионер, Джобс) и драматурга и сценарист Nick Dear Франкенщайн безплатно за седем дни в YouTube.

Заснетият на живо през 2011 изцяло разпродаден спектакъл се превръща в международна сензация заради своята бомбастична трактовка на оригиналния материал, изчистването на готиката и саундтрака на Rick Smith и Karl Hyde от Underworld, за да бъде видяна от повече от 800 хиляди души в кината по целия свят.

Benedict Cumberbatch (Доктор СтрейнджХамлет, Шерлок) и Jonny Lee Miller (Трейнспотинг) се въртят в титулярните роли на Victor Frankenstein и неговото създание, а вие може да гледате и двете двучасови версии.

Кралският национален театър обещава още излъчвания на записани постановки идните дни (като Антоний и Клеопатра) и ви насърчава да дарите или на тях, или на любимия си местен театър. Важно е.

Повече подробности за постановката, галерия и интервюта с екипа на Франкенщайн има тук.