Любо Игнатов и Бояна Джикова откриват допирна точка в КЕВА

Любомир Игнатов е един от малкото БГ фотографи, заради които си заслужава да сложиш маска, да изостриш чувството за социална дистанция и да подтиснеш коронавирус неврозата, само и само да хвърлиш едно око на последната му изложба.

Курираната от Бояна Джикова инсталация Touch Point събира познати негови фотографии, но подредени по съвсем различен начин като реакция на случките от последните няколко месеца. Допирната точка на Игнатов и Джикова започва като анализ на уединението на тялото по света и у нас – вкъщи, без докосване, на два метра дистанция, колкото половин алигатор. Авторите се вглеждат в това как човечеството посреща кризата на самотата, която почти сме забравили, че съществува и инстинктивно отхвърля реалността на насилствена изолация с мечти за контакт и допир между кожа и пръсти.

© Любомир Игнатов

Първата част от инсталацията разглежда самодостатъчността на индивида в затвореното пространство на дома. Втората пък е фокусирана върху точно обратното състояние: позабравената еуфория от ситуации на съвместно съществуване и екзалтацията от принадлежността към общество и субкултура.

© Любомир Игнатов

Игнатов и Джикова описват Touch Point като артистичен жест към тези две интегрални състояния и преживявания на Aз-а. Те са ефимерни, защото допирът отминава и именно в това се синтезира неговата сладко-горчива, интензивна, телесна, романтична и дори невротична природа. Остър и мек, допирът се случва винаги на границата. Напомняне си няколко пъти да не се пипаме по носа и лицето и се засилваме с бодра стъпка.

© Любомир Игнатов

Инсталацията Touch Point се открива на 11 юни след 21:00 в КЕВА на ул. Г. С. Раковски 114 и може да бъде разгледана в следващата една седмица. Повече информация за събитието има тук.