15 красиви диоптрични рамки за късогледи мъже

Покрай цялото стягане на багажи, търсене на бутикови островни хотели в Гърция (скоро в Boyscout) и колебания кои слънчеви очила да изберем за лято 2020 има опасност да забравим да помогнем и на низвергнатите очилати интелектуалци и тежко късогледи мъже и момчета, които нямат желание да спортуват и да носят лещи. Именно заради това помолихме създателите на скандалната женска библия прозрачни авиатори за порочни мацки да се завърнат с една бърза селекция на най-добрите диотрични диоптрични рамки сега и завинаги:

Какво би трябвало да означава изключително безсмисленото определение слънчеви очила с прозрачни стъкла? За щастие, Zara се коригира моментално в описанието на тези диоптрични метални бъбреци (20 лева), които навяват неприятни асоциации с Чикатило и малко по-приятни с креативните директор Jim Moore и Olivier Zahm – абсолютно универсални, скандално евтини и вечно актуални рамки, които позволяват да се харчат повече пари от бюджета за скъпи стъкла (както трябва да бъде).

Още порочни авиатори: Същият вариант като горния, но в злато и неустоимо по-добър като цяло – Ray-Ban за 198 лева. Или пък със срязана наполовина долна част от кръглата рамка и двойно тънко рамо в сивo (gunmetal) от Emporio Armani за 207 лева.

Защо пък да не носите класически Clubmaster на Ray-Ban (213 лева) в сиво? Стига, разбира се, да предпочитате елегантен гардероб от костюми, ризи и жилетки в работна, извънработна, градска и извънградска среда.

Правоъгълните очила на Emporio Armani (168 лева) тушират милионерския имидж на класическата Havana разцветка с матираната предна част в черно, която да балансира целия този елегантен разкош.

Испанците от Zara имат и едно далеч по-шармантно и смело предложение (40 лева) от прозрачна смола в цвят, който можем да определим като нещо средно между оранжево и горчица – подходящ вариант за писатели и по-артистични персони, които нямат проблем с периферното зрение.

Най-сполучливият вариант в H&M e с елегантни тънки и кръгли рамки в рогова шарка (15 лева) и с достатъчно деликатен и фин силует, за да умират за любов с по-нежни и меки черти или за бурен, но неустоимо секси контраст с по-обръгнали лица и добре поддържани къси бради (или поне така си представяме). Скъпият вариант на горния силует е в каталога на Dolce & Gabbana (303 лева), но с рамки в черно и златисто.

На пръв поглед – нищо особено. На втори – доста интересен златисто-черен модел на Carrera (300 лева) с кръгли стъкла и допълнителни метални овали върху страничната част на рамките – вероятно за допълнително предпазване на случайно отразени слънчеви лъчи в периферията, но и добър начин за скриване на дебелината на стъклата, които най-късогледите и ощетени откъм зрение момчета трябва да носят.

Кристалните пластмасови очила на Fendi (255 лева) предизвикават натрапчиви мисли за починали театрални продуценти, легендарни столове и артисти като David Hockney – лъскав, но невероятно привлекателен модел, който комбинира неловка елегантност със скандинавски минимализъм и много изразен артистичен характер. Или, казано по друг начин, изкуствено повдигане на интелекта поне с няколко пункта.

Още кристални пластмаси: По-дискретен вариант в същия стил – Dior Homme за 345 лева. По-евтин и от двата – Polaroid за 83 лева.

Вероятна най-популярната диоптрична рамка на Tom Ford (509 лева) e обновена със син цвят от вътрешната страна на квадратните рамки – част от новата колекция на американския дизайнер за 2020. Бюджетен вариант на същия силует – малко по-изтъненият Seventh Street за 114 лева.

Авиаторът на Marc Jacobs (178 лева) e като Волтрон от всички модели, които засилваме в тазгодишната селекция на диоптрични рамки – силует на пилотски бъбрек (всяка година едно и също, ама как иначе?), прозрачна сива пластмаса за рамките на стъклата, Havana за двете рамене и малко златно на слепоочията, за да е луксозно. Амалгама от безумно много стилове, която обаче въобще не изглежда кичозна и може да бъде видяна върху лицето на самия дизайнер от много години.

Луксозен вариант на горния силует: естествено от Tom Ford за скромната сума от 509 лева, срещу която получавате супер изискания авиатор на Чикатило и George Smiley.

Не изпитваме никакъв интерес към модата на Dsquared2, но не можем да отречем привлекателността на ръбестите форми на този модел (159 лева) с тъмнокафява кехлибарна рамка – категоризиран директно в групата на хората, които не работят от 9 до 5, събират пеперуди и практикуват още половин дузина екзотични хобита.

Италианската компания Safilo (съкратено от величественото Società Anonima Fabbrica Italiana Lavorazione Occhiali) се занимава с диоптрични рамки още от 1934 и е най-старият играч в многомилиардния бизнес с очила, съответно няма как да не знае как точно да произведе съвършените заоблени тънки рамки от титан (295 лева).

Fendi контрира със страхотен ромбоид (509 лева) с тънка метална рамка от две слепени части – горна в черна ала вежди и долна в убийствено сиво ала градиент. Екстра модел за програмисти и IT властелини, които искат да променят света за добро или зло, както дойде.

Една голяма част от съвременните БГ рапъри приличат на 2Pac заради разнообразните варианти на този овален Dior Homme (415 лева) с метални рамки. Ако се съмнявате, потърсете 2Pac + glasses в Google.

Ако трябва да изберете един консервативен диоптричен модел, то нека бъде този от Dior Homme (345 лева) заради черните пластмасови тънки рамки (толкова, че да не го усещате на главата), стандартната кръглата форма на стъклата, дискретната елегантност и името Black Tie – достатъчно доказателство, че стават както за ежедневието, така и за по-сериозни формални и неформални поводи.