E. Tautz е от хубавите неща на модната седмица в Лондон

Никой не е мислил, че ще бъде лесно. Съкрушителната пандемия от коронавирус премазва световната модна индустрия и се отразява особено зле на традиционните модни седмици в Лондон, Милано, Париж и Ню Йорк, които се опитват да се преоткрият дигитално за новия световен ред.

Първият представен експеримент за нова дигитална платформа се случва в английската столица. Британският моден съвет обединява мъжките и дамски ревюта в една единствена Digital Fashion Week – три дни филми, панелни дискусии, подкасти, фото дневници и стриймвани събития, които едва ли могат да спасят индустрията, но поне ще замажат положението от липсата на готови колекции. И докато от интерактивното съдържание и програма на събитието и неговата платформа има още какво да се желае (неизбежните грешки на ускорения растеж), има няколко марки, които успяват да съберат мини колекции за следващото лято.

© E. Tautz

Дали интерактивното дигитално съдържание може да замести изцяло живия елемент в интеракцията между клиенти, журналисти и дизайнери предстои да бъде анализирано в дълбочина най-рано след следващите две онлайн събития в Париж и Милано (Zegna обещава фиджитал събитие, уха), Patrick Grant не си губи времето. Изненадващият шок от короноравируса изпраща творческия директор на E. Tautrz във фабриката на компанията в Блекбърн, за да координира шиенето на лични предпазни средства и други консумативи от платове, набавени от приятелската мрежа на другия му лейбъл – Community Clothing.

© E. Tautz

Цялата работа на доброволни начала не му пречи да сглоби и стегната колекция за E. Tautz – марката, която стои някъде по средата между Савил Роу костюмите на Norton & Sons и демократичния достъпен дизайн на Community Clothing. Каталогът за колекцията пролет-лято 2021 съдържа пасторални колажи от наложените нови дрехи върху модели от старите колекции, тифецнати върху тучната поляна на местен крикет клуб.

© E. Tautz

Какво разбираме за самите дрехи само по снимки? Никакви сериозни послания, а много читав експеримент и разтуха с дрехи, които не би трябвало да изглеждат добре една с (или, в случая, върху) друго, но всъщност им се получава. Широки деним панталони с висока талия, комбиниране с разгърдени ризи и деконструирани свръхшироки блейзъри (без да забравяме белите кецове и мрежести пазарски торбички)? О, да. Раирани сафари якета с къси панталони без басти? Със сигурност. Големи пуловери на едро райе? Може. Остава само да видим дали и завършените варианти ще са толкова привлекателни, колкото заявката.

© E. Tautz

(Digital) London Fashion Week е онлайн тук.