Почиваме в хотел Il Pellicano (засега само на хартия)

Зад яркочервения и тънък неонов надпис нa Hotel Il Pellicano се крие дългата и напоително слънчева история на място, което продължава да символизира идеята за долче вита в най-чистия и вид повече от половин век. Знаменитият хотел и неговите живописни терасовидни платформи продължава да привлича знаменитости и симпатични милионери заради дискретното си местоположение в тих и уединен залив на Тиренско море в близост до градчето Порто Еколе.

Историята на знаменитото място започва като лятна любовна вила на британския авиатор Michael Graham и неговата харизматична съпруга и богата американска наследничка Patricia, които не спират да организират партита със своите бляскави приятели. Тосканската идилия на двамата се трансформира в луксозния хотел Il Pellicano още в средата на 60-те години, започвайки първоначално само с 18 стаи и още 9 бунгала за шофьорите на гостите, преди да бъде купен от настоящия собственик Roberto Sciò и разширен уважително до 50 стаи със същата архитектура.

Фотографът на богати хора на невероятни места Slim Aarons е чест гост през 70-те, успявайки да направи доста кадри от местенцето и неговия дух като прословутата снимка на басейна със солена вода, заснет през естествен филтър от средиземноморски борове. Именно този кадър е отправна точка за създаването на едноименната монография от 2011, която представя един вълшебен поглед върху бляскавия джет-сет живот на редовните гости на Il Pellicano като Emilio Pucci, Douglas Fairbanks, Britt Ekland и Susanna Agnelli.

Освен кадрите на Aarons и Life фотографа John Swope, собствениците са поканили и Juergen Teller да се включи със свои поглед към съвременния блясък и спокоен живот в Il Pellicano. Индивидуалният фотографски поглед към три различни епохи в легендарния хотел са придружени от есета на Bob Colacello и историческа сводка на Bronwyn Cosgrave.

И понеже лимитираната монография на Rizzoli е изчерпана отдавна, Il Pellicano празнува откриването на сезона на 26 юни с 25 копия от архива, достъпни в новия онлайн портал и списание Issimo.

Hotel Il Pellicano (25 бройки, 240 страници, твърди корици, Rizzoli) струва 500 лева онлайн тук. Феновете могат да немарят и приятни и много по-достъпни сувенири от хотела като пепелници, чанти, шалове и други подобни. Резервациите за the real deal са онлайн тук.