12 слънчеви очила за това лято, есен, зима и следващите 12 години

2018 – заклеваме се във вечна вярност към пилотските бъбреци, класическият модел от 1936, който служи вярно сезон след сезон и е абсолютно неподвластен на тенденции в модата.

2019 – вкарваме характер в гардероба с изцяло черни слънчеви очила в консервативни и по-смели силуети в самоуверен опит за наподобяване на небрежния стил на емблематични мъже от втората половина на ХХ век.

2020 – влизаме в най-странното лято на нашия живот с жестоки модели за всеки вкус и джоб – от добре и малко познати марки във всевъзможни форми и цветове (предимно на лещите) според старата търговска мантра разнообразие – бол. Защо сега? Заради намаленията в повечето онлайн магазини, които се опитват да намалят загубите от пандемията.

Ключовите думи за сезона: вечни класики класики (споменатите бъбреци или Wayfarers), свръх големи и леко женствени силуети и ретро-рейв маските, които се появяват съвсем навреме за задаващата се технологична дистопия, масово събиране на данни от частни компании и сбогуване с демократичните ни права според неясни критерии (четете статиите на Naomi Klein за The Intercept).

И за да не се заслепяваме прекалено много от лоши новини и тежко слънце, избираме модели според формата на лицето, за да инвестираме във всесезонен модел за идните години и да не прахосваме излишно пачки. не прахосваме излишно пачки. Квадратни лица – кръгла форма на очилата. Издължени лица – бъбреци. Кръгли – квадратни или правоъгълни рамки. Повечето вносители са активирали опция за дигитално магическо огледало, така че да пробвате от дома. Вариантите за проба-грешка са тук:

Оригиналният класически Wayfarer на Ray-Ban (265 лева) винаги е бил едновременно извън своето времето, но и малко ретро. Има го в поне дузина различни цветове освен емблематичното черно, но кафявата Хавана рамка вкарва онзи неповторим 60-тарски John Kennedy/шивачът от Панама стил за елегантни костюми или лежерно спортно облекло в пастелни цветове и с разкопчани яки.

Отчаяните времена изискват отчаяни мерки и позитивно мислене – johnlennon-ките на Polaroid (87 лева) с рамка от неръждаема стомана и розови стъкла с поляризация са унисекс модел, който може да разменяте със своята половинка според гардероба.

Gucci интерпретира легендарния Clubmaster силует (408 лева) с баровски контраст на цветовете – черни стъкла и горна част и ар деко мотив върху дебелите златни рамки. По-дискретният вариант на тези класически рамки обаче си Ray-Ban, сега и завинаги.

Черният Fraction 2 (475 лева) на Dior Homme разполага с доминантен силует с дебел мост, който напомня за познатите силуети на Persol от 60-те, прекарани през френския футуризъм на Paco Rabanne и Pierre Cardin.

Tom Ford кръщава слънчевите си очила с имена, които винаги извикват представата за конкретен персонаж в съзнанието. Такъв е случаят и маската Spector (689 лева), която напомня за свръхуспешни, тотално безпардонни и много противоречиви музикални продуценти като Phil Spector например. Едва ли е случайно, а и ги има с розови, жълти и черни лещи, така че да решите спокойно колко безсрамно екстравагантни да бъдете.

Богатите стари кучета умират за сгъваемите 714 на Steve McQueen, а феновете на хитовия сериал La Casa de Papel (Money Heist) вероятно свързват Persol с очилата на професор Sergio Marquina (марката има специална колаборация с Netflix-овия рейтинг разрушител). Обикновените хора обаче посягаме към далеч по-скромните и достъпни Galleria 900 (289 лева) с тънка Хавана рамка и зелени обли стъкла без поляризация, чийто силует е вдъхновен от 40-тарския архив на италианската рамка.

Polo Ralph Lauren предлага своята интерпретация на горната тема с още по-тънък, елегантен и изцяло сив модел (215 лева) с пластмасова рамка и стъкла без поляризация. Няма как да не се впечатлите не само от семплия шик на модела, но и величествените имена за цветовете, които използва американската марка – Shiny Black Crystal за рамката и Mirrored Grey Flash за стъклата, уха.

Авиаторът Benton (689 лева) е подходящия избор за хора с дълбоки джобове, които не искат да се откажат от своите пилотски бъбреци и нямат нищо против да вдигнат малко нивото с нещо качествено и забележимо (металната рамка е в цвят розово злато все пак), но много по-дискретно от мигновено разпознаваемата емблема върху стъклата на Ray-Ban.

Квадратните слънчеви очила на Zara (60 лева) са бюджетен вариант на класическите ръчно полирани метални модели с двойна греда (като този отгоре), които не съдържат никел и разполагат с поляризирани лещи от минерално стъкло със слънцезащитен фактор UV400.

Синовете на олигархията и хората с повече от един кабриолет посягат към CT0165S 007 (1498 лева) на Cartier заради така наречения силует Navigator, дебютирал в колекцията Santos de Cartier и използването на благородни метали. Така де, за подобна кошмарна сума няма как да очаквате нищо по-малко от ръчно полирана рамка от мед, титан, стомана или масивно злато, а покритието от злато с 22.5 карата на чистота и нанесено с рядко срещаната в този бранш галванопластика. Ще ги познаете по декоративните винтове върху рамката и кожената лента против изпотяване на челото, която може да се поставя и маха от моста.

Признаваме, че сме добавили този симпатичен унисекс модел на Saint Laurent (360 лева) само заради цвета, семплата форма, отстъпката от 50% в цената и най-вече заради използването на стария монограм на YSL върха тънката рамка – все основателни причини.

Сребрист футуризъм за начинаещи с кръгъл модел на Emporio Armani (200 лева), който впечатлява не само с използването на сив матат, но и с интересната конструкция от монолитен блок за пластмасовите стъкла и мост и допълнително подсигуряване с тънки метални рамки. и втори мост. Изглежда много лек, чуплив и неустоим.