Sotheby’s продава разигран Air Jordan 1 за 560 хиляди долара

Michael Jordan продължава да подобрява рекорд след рекорд дори почти две десетилетия след края на активната си спортна кариера.

След като Последният танц разнищва Tiger King в борбата за най-популярния документален филм в света, Sotheby’s удря джакпота с търга за (както се оказва) най-скъпо продадените кецове в историята.

Носените по време на мач и подписани от самата легенда Air Jordan 1 задминават неколкократно първоначалните прогнози за стотина хиляди, за да стигнат до изумителните 560 хиляди щатски долара и да задминат предишния световен рекорд на така наречения Waffle Moon Shoe на Nike, продаден за 437500 долара миналия юли.

Новината за рекордния търг съвпада с излъчването на последните два епизода от документалния филм за Jordan и отбелязва 35-тата годишнина на неговата марка Air Jordan. Едни от най-известните и емблематични баскетболни кецове са създадени специално за Въздушния от Nike преди повече от три десетилетия, за да ги разцъква в дебютния си сезон като новобранец в Chicago Bulls.

Кецовете по дизайн на Peter Moore в разцветката Chicago бележат и началото на сериозната ера на Jordan с Nike, които го спечелват за своята (маркетингова и търговска) кауза с първата си линия обувки и облекло, посветени на конкретен играч и отъпкала пътя за последващи колаборация с играчи от всички марки.

Американската компания продължава да представя нови модели Air Jordan много след отказването на Въздушния и понастоящем е стигнала до номер 34. Дебютните Air Jordan 1 обаче са само едни. Подобно на повече кецове на Jordan през годините, и тези са с различни (щатски) номера – 13 за лявата и 13,5 за дясната обувка. Рекордният чифт е продаден от колекционера Jordan Geller – сновател на музея за кецове Shoezeum в Las Vegas.

Още информация за търга и историята на самите кецове има тук.