Селекция: Вайнбеере от Hills Brewery

Редовният въпрос с какво да полеем деликатно и възпитано житейските терзания в петък привечер намира отговор в мейл от Пловдив.

Симпатичният екип на Hills Brewery е ентусиазиран да ни запознае със съвсем нова и първа по рода си ограничена серия лагер бира, създадена с ферментация на бял гроздов сок и вдъхновена от родния екип на пловдивската пивоварна с жесток двор и бар. Вайнбеере (Weinbeere 6.5%) е произведена от висококачествени български малцове и 16˚P. Към всички суровини на истинската бира, при ферментацията е добавен и концентрат от бял гроздов сок – на практика, това означава, че част от екстракта за ферментация е от малц, а друга част – от грозде.

Технологът на Hills Тонислав Попов споделя за дългите часове в повече от обичайното, преди дрождените клетки да се активират. Но щом започнаха активно да се размножават в новата за тях среда (бленда от малцова и гроздова мъст), всичко започна, както си дойде на мястото. Вайнбеере отлежава 60 дни, а вдъхновителката на варката Гергана Трендафилова, самата тя технолог с дългогодишен опит във винарството, я описва като бира със златисто жълт цвят с много добър интензитет, богата плътна пяна, изненадващо свеж аромат от добре изразени малцови тонове, плодови нюанси и усещане за благоуханни пролетни цветя и изключително комплексен, богат, плътен и мек вкус с дълъг запомнящ се финал.

Boyscout тестовете на новата гроздова от Hills стартират всеки момент, а пловдивската пивоварна продължава да дарява 30% от стойността на всяка бутилка на УМБАЛ – Пловдив в помощ на медиците и доброволците от първа линия за борба с Covid-19. Иначе казано, приятното с полезното, но без да прекаляваме.

Лимитираната бира Hills Weinbeere струва 9,50 лева за бутилка от 750 мл и 4,50/6 лева за 330/500 мл наливно в пивоварната на Hills и пловдивския бар и магазин Wunderbaer. Има я и в софийските 1001 бири, Kanaal, Nosferatu, Crafter и Garafa.