История на изкуството с 10 легендарни ТВ поредици

John Berger в кадър от документалната поредицa Ways of Seeing на BBC, 1972

Гледането на ТВ сериали е приятно. Гледането на образователни ТВ програми за изкуство обаче е не само приятен, но и полезен начин да понаучите нещо по темата със заглавия, способни да предизвикат възхищение и сериозен пристъп на Стендалов синдром. Запълването на самотните вечери е една идея по-вдъхновяващо с любими информативни и легендарни документални поредици за изкуство на едно място:

ЦИВИЛИЗАЦИЯ (1969)

Защо да я гледате: 1969 остава в историята не само с кацането на Луната, убийството на Sharon Tate от сектата на Manson и последния албум на Beatles, но и с майката и бащата на всички документални поредици за изкуство, естествено от BBC. Цивилизация-та на Kenneth Clarke (1903-1983) е монументална и добре дeстилирана хроника на Западното изкуство, архитектура и философия от Тъмните векове на Средновековието до наши дни, която може да ви очарова с личния субективен поглед на прочутия, директор на музей и харизматичен джентълмен. Единственият недостатък на въпросната субективна трактовка е, че изпуска доста неща от близо 1900-те визирани години, но Clark си предупреждава още в заглавието. Богатата мозъчната стимулация във всеки един от тринайсете епизода учи много не само за историята на изкуството, но и за идеите на света, в който живеем и до днес.
Колко е дълга: 13 епизода х 50 минути/ 11 часа
Къде да я намерите: YouTube

WAYS OF SEEING (1972)

Защо да я гледате: Макар и кратък, награденият с BAFTA джентълменски отговор на Цивилизация се превръща в една от най-влиятелните документални поредици за изкуство в ТВ историята (и BBC, много ясно) и абсолютно задължително помагало във всеки уважаващ себе си университет. Чаровният критик и писател John Berger (1926-2017) предлага малко по-различен поглед върху традиционните схващания за Западното изкуство чрез анализ и необикновени въпроси за скритата идеология в изображенията. Есеистичните пътешествия на Berger из канона на изкуството в многозначно озаглавените Ways Of Seeing са недостижими и релевантни и днес. А и не отегчават, дори напротив. Развълнуваните (като нас) могат да потърсят и едноименната придружаваща критична книга, написана по сценариите на поредицата. Леко подсказване: голите тела в изкуството се появяват в епизод две.
Колко е дълга: 4 епизода х 30 минути/ 2 часа
Къде да я намерите: YouTube

ИСТОРИЯ НА ЖИВОПИСТА СЪС СЕСТРА WENDY (1996)

Защо да я гледате: Едва ли познавате по-увлекателна, очарователна, отдадена, непретенциозна, усмихната и блага ТВ водеща от милата Wendy Beckett (1930-2018). Родената в Южна Африка и отраснала в Единбург католическа сестра дава обет за въздържание и аскетичен живот в бедност и непорочност, но Господ има други планове. Интересът на Beckett към историята на изкуството в комбинация с естествената телегеничност и емпатия водят до половин дузина суперуспешни документални поредици (за BBC, ако някой се чуди) през 90-те – Одисеята (1992), Голямата обиколка и История на живописта (1996) са жесток пример за добронамерен и много описателен (на моменти дори графични) коментар с огромна наслада за всичко от Pietà на Michelangelo до картините на David Hockney. 
Колко е дълга: 10 епизода х 30 минути/ 5 часа
Къде да я намерите: YouTube

РАДОСТТА ОТ РИСУВАНЕТО (1983-1994)

Защо да я гледате: Технически погледнато, Радостта от рисуването не е история на изкуството, но сещате ли се за друг легендарен художник с ужасно смешна пародия от Дедпул? Bob Ross е истински пристан на спокойствието и незабравим ТВ герой, който рисува и обяснява подробно техниката (мокро върху мокро) зад своите кичозни акварелни пейзажи с лекотата на нещо средно между зен будист и героя на Jim Carrey от Смях през сълзи. Как да не харесваме такава напоителна ASMR медитация от човек с подобен глас, тон и афро?
Колко е дълга: 31 сезона/ 403 епизода/ 201 часа
Къде да я намерите: YouTube

ПОХИТИТЕЛИТЕ НА ИЗЧЕЗНАЛОТО ИЗКУСТВО (2014-2016)

Защо да я гледате: Заглавието е достатъчно красноречиво. Най-големите шедьоври в историята на изкуството винаги са били обект на нездравословен интерес и опитите за незаконно им придобиване. Този динамичен предвестник на съвременните криминални подкасти разказва невероятните истории на произведения на изкуството, които са изчезвали. Всеки епизод е посветен на различни творби като откраднатите шедьоври на Vermeer, заграбената колекция на нацистите, изчезването на Mona Lisa през 1911 и издирването на яйцата на Fabergé, представени чрез мнението на експерти, детективи и криминалисти, архивни кадри и кичозни възстановки на тяхната кражба и намиране. 
Колко е дълга: 2 сезона/ 18 епизода/ Около 9 часа
Къде да я намерите: YouTube и Amazon Prime

FAKE OR FORTUNE (2011-2019)

Защо да я гледате: Докато все още сме на криминална вълна, хвърлете поглед на епизодите от Fake or Fortune заради увлекателните разследвания на журналистката Fiona Bruce и изкуствоведа Philip Mould дали дадено произведение на изкуството струва цяло състояние или е изкусен фалшификат. Напрегнатата поредица се впуска в тъмните дебри на съвременното изкуство и използва всевъзможни методични похвати и прецизен материален анализ, за да отговори на най-страшния въпрос за всеки собственик – все хора и институции, които се тревожат за своите спорни картини на Monet, Giacometti, Renoir и други популярни имена. Нужно ли е да споменаваме, че е на BBC?
Колко е дълга: 8 сезона/ 31 епизода/ 31 часа
Къде да я намерите: YouTube, BBC и Amazon Prime

СКРИТИТЕ РЪЦЕ: РАЗЛИЧНА ИСТОРИЯ НА МОДЕРНИЗМА (1995)

Защо да я гледате: Британската журналистка и изкуствовед Frances Stonor Saunders (Културната студена война) се посвещава на някои удобно позабравени или пренебрегвани аспекти от историята на модерното изкуство: Студената война и дългата ръка на ЦРУ, манията за чистота и хигиена в Баухаус и архитектурата на модернизма след Първата световна, френският колаборационизъм десетилетия по-късно и влиянието на спиритуалистите и теософия върху Mondrian, Kandinsky и останалите модернисти. 90-тарски шпионски трилър за изкуство, който си заслужава.
Колко е дълга: 4 епизода х 60 минути/ 4 часа
Къде да я намерите: YouTube

КАК ИЗКУСТВОТО СЪЗДАДЕ СВЕТА (2005)

Защо да я гледате: Nigel Spivey изследва как изкуството е повлияло върху съвременния живот на човешкия род и неговото неспирно и вътрешноприсъщо желание да създава брилянтни произведения. И обратното – как можем да осмислим тревожните събития от настоящето през призмата на изкуството. Всичко си следва добре познатата причинноследствена връзка.
Колко е дълга: 5 епизода х 60 минути/ 5 часа
Къде да я намерите: YouTube

ШОКЪТ НА ГОЛОТАТА (2020)

Защо да я гледате: Чисто нова поредица от февруари, но няма да сме верни на себе си, ако не отразим тази нарочна документална студия за голотата в изкуството през вековете. Ужасно интелигентната, забавна и безкрайно любопитна професор по класически езици и и литература Mary Beard обещава да не ни подлага на праволинейна хроника, а на потентно (без извинение за думата) изследване на тревогите, проблемите и скандалите с голото тяло от Древна Гърция насам. Речено-сторено! Шокът на голотата провокира не само с ерудиция, но и с откровен и непринуден смях. 
Колко е дълга: 2 епизода (засега) х 60 минути/ 2 часа
Къде да я намерите: YouTube и BBC

ОЩЕ: BBC поредицата Power of Art на DVD от Amazon заради невероятната ерудиция на историка Simon Schama и увлекателния начин, по който разказва за осем влиятелни произведения от историята на изкуството през живота на техните създатели Caravaggio, Bernini, Rembrandt, David, Turner, Vincent Van Gogh, Pablo Picasso и Mark Rothko.

Апропо, така и така скоро няма да се пътува много лесно в чужбина, направихте ли своята виртуална разходка в някои от най-добрите музеи и галерии в света?